Entrepreneurial networks in local industrial development: A comparative analysis of Denizli and Gaziantep cases
Yerel endüstriyel kalkınmada girişimci ağları: Denizli ve Gaziantep örneklerinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 119431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: networks, local development, entrepreneurs, socio-economic space, local embeddedness 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
öz YEREL ENDÜSTRİYEL KALKINMADA GİRİŞİMCİ AĞLARI: DENİZLİ VE GAZİANTEP ÖRNEKLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Varol, Çiğdem Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Serap Kayasü Eylül 2002, 185 sayfa 1970'lerin başlarından itibaren üretimin yapısı köklü bir değişikliğe uğramıştır. Ekonomik ve sosyal sistemdeki değişimler, yeni örgütsel biçimleri ve karmaşık mekansal davranıştan da beraberinde getirmiştir. Üretimin örgütlenmesinde yeni bir bakış açısı olarak ortaya çıkan ağ ilişkileri şeklinde örgütlenme, işletmelerin dolayısıyla, bölgelerin başarısını anlamada büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Bu tezin amacı, ilişkiler kümesi olarak adlandırılan bu ağların yerel endüstriyel kalkınmadaki önemini ortaya koymaktır. Bu bağlamda, ağların en önemli aktörleri olarak girişimciler esas alınmıştır. Girişimcilerin yerel ve küresel boyuttaki ilişkileri sadece dar ekonomik tanımlamalarla sınırlandırılamaz. Ağ ilişkilerinin kültürel ve sosyal yerleşikliği ile bunun mekansal yansımaları dikkate alınarak, farklı yerelliklerde hüküm süren üretim sistemleri yapısı daha iyi anlaşılabilecektir. Gelişmiş ülkeler ve bölgelerdekilerden farklı olarak, birçok bölgede ortaya çıkan değişik kalkınma modelleri, yerel endüstriyel kalkınma sürecini anlamada gelişmekte olan ülke deneyimlerinin çeşitliliğinin gözönüne alınması ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple, Türkiye örneği bağlamında yerel kalkınmada önemli bir atılım yakalayan Denizli ve Gaziantep örnekleri, ağ ilişkileri temelinde karşılaştırmalı olarak yeni bir deneysel kanıt kümesi olarak incelenecektir. Anahtar Kelimeler ağlar, yerel kalkınma, girişimcilik, sosyo-ekonomik mekan, yerel yerleşiklik TV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENTREPRENEURIAL NETWORKS IN LOCAL INDUSTRIAL DEVELOPMENT: A COMPARATIVE ANALYSIS OF DENİZLİ AND GAZİANTEP CASES Varol, Çiğdem Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor Assist. Prof. Dr. Serap Kayasü September 2002, 185 pages Since the early 1970s, the nature of production has changed quite fundamentally. The changes in economic and social system caused new organisational forms and complex spatial behaviours. Networking which has emerged as a new perspective on the organisation of production help greatly to understand the success of businesses, thus regions. The aim of this thesis is to put forward the importance of networks, which are defined as set of relations, in the context of local industrial development. In this context, the entrepreneurs are considered as the vital actors of networks. The relations of entrepreneurs in local/global dimension can not be limited by narrow“economic”explanations. Thus, by recognising the cultural and social embeddedness of the formation of network relations and their spatial repercussions, we can arrive at a better understanding of the nature of production systems prevailing in different localities. With the emergence of different patterns of development in many regions, which are different from those followed in advanced countries and regions, it has become necessary to consider the diversity of developing country experiences to understand the process of local industrial development. Thus, as the Turkish case, two localities; Denizli and Gaziantep which have achieved a breakthrough in local economic development in Turkey will be analysed comparatively on network basis with a new set of empirical evidence.