Microwave heating characteristics of pyrite and microwave assisted coal desulphurization
Piritin mikrodalga ısınma karakteristikleri ve mikrodalga destekli kömür desülfürizasyonu
- Tez No: 119432
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ATALAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kömür, Kömür Desülfürizasyonu, Mikrodalga Isıtma, Manyetik Ayırma VI HSS?06"T »İUS, Coal, Coal Desulphurization, Microwave Heating, Magnetic Separation IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada, pirit mineralinin mikrodalga ısınma karakteristikleri ve Aşkale linyitinden mikrodalga ısıtma sonrası manyetik ayırma ile kükürt uzaklaştırılması araştırılmıştır. Farklı boyutlardaki pirit numuneleri mikrodalga fırında ısıtılmış ve numunelerin ısınma karakteristikleri belirlenmiştir. Isınma hızlarının ve ulaşılan maksimum sıcaklıkların, artan mikrodalga gücüyle, ısıtma süresiyle ve küçülen tane boyuyla arttığı gözlenmiştir. Mikrodalga ile ısıtılan pirit numuneleri manyetik ayırmaya tabi tutulmuş ve piritin % 98 i manyetik ürün olarak uzaklaştırılmıştır. Yüksek pirit içerikli linyitlerden kükürt uzaklaştırma olanaklarım araştırmak için, tüvenan Aşkale linyiti -19 mm' ye kırılmış ve yüzdürme-batırma işlemiyle bir ölçüde temizlenmiştir. Kül, toplam kükürt ve piritik kükürt içerikleri sırasıyla % 14.35, % 5.11 ve % 7.71 oranında düşürülmüştür.Ön-temizlemniş kömür 2 Tesla' da, farklı boyutlarda manyetik ayırmaya tabi tutulmuş ve en iyi sonuç -0.15 mm tane boyu için elde edilmiştir. Kül, toplam kükürt ve piritik kükürt içerikleri sırasıyla % 15.79, % 16.92 ve % 22.29 oranında düşürülmüştür. Çeşitli boyutlardaki ön-temizlenmiş kömür microdalga fırında farklı sürelerde ısıtılmış ve ısıtılan numuneler manyetik ayırmaya tabi tutulmuştur. 850W ve 2.45 GHz da ısıtılan piritin manyetik özelliğindeki artış, 2 Tesla manyetik alan şiddetinde önemli miktarda pirit uzaklaştırma için yeterli olmamıştır. Yine de manyetik özellik az miktarda artmış ve -0.15 mm tane boyutu için, manyetik ayırmayla ön- temizlenmiş kömürün toplam kükürt ve piritik kükürt içerikleri sırasıyla % 32.82 ve % 37.46 oranında düşürülmüştür. Kömür içindeki piritin mikrodalgada ısınma özelliğini artırmak için ön- temizlenmiş kömüre mükemmel bir mikrodalga emici mineral olan manyetit ilave edilmiştir. % 7.5 manyetit ilavesiyle, -0.15 mm tane boyutundaki ön-temizlenmiş kömürün toplam kükürt ve piritik kükürt içerikleri, mikrodalga ısıtma sonrası 2 Tesla' daki manyetik ayırma ile sırasıyla % 52.05 ve % 58.20 oranında düşürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, microwave heating characteristics of pyrite mineral and desulphurization of Aşkale Lignite, by using magnetic separation after the microwave heating, were investigated. Different size of pyrite samples were heated in a microwave oven and heating characteristics of the samples were determined. It was observed that heating rates and maximum attained temperatures increased with increasing microwave power, treatment time and finer particle size. Microwave heated pyrite samples were subjected to magnetic separation and 98 % of the pyrite was removed as magnetic product. In order to study the possibilities of sulphur removal from lignites with high pyrite content, Aşkale r.o.m lignite was crushed to -19 mm and cleaned to some 111extent by sink-float process. Ash, total sulphur and pyritic sulphur contents were reduced by 14.35 %, 5.1 1 % and 7.71 % respectively. Pre-cleaned coal was subjected to magnetic separation test at 2 Tesla with different sizes and the best result was obtained for -0.15 mm particle size. Ash, total sulphur and pyritic sulphur contents were reduced by 15.79 %, 16.92 % and 22.29 %, respectively. Various size fractions of pre-cleaned coal were treated in microwave oven for different times and treated samples were subjected to magnetic separation. The increase in magnetic property of pyrite heated at 850 W and 2.45GHz, was not adequate for removing significant amount of pyrite at 2 Tesla magnetic field intensity. Nevertheless, magnetic property of pyrite increased slightly and for -0.15 mm particle size, total sulphur and pyritic sulphur contents were reduced by 32.82 % and 37.46 % respectively, by magnetic separation. Magnetite which is an excellent microwave absorbing mineral was added to the pre-cleaned coal so as to increase the microwave heating property of pyrite in coal. With 7.5 % magnetite addition, total sulphur and pyritic sulphur contents of pre-cleaned coal of -0.15 mm size were reduced by 52.05 % and 58.20 % respectively, by magnetic separation at 2 Tesla after microwave heating.