Analysis of the combined effect of bad posture and vibration on helicopter pilots
Hatalı duruş ve titreşimin helikopter pilotları üzerindeki ortak etkilerinin incelenmesi
- Tez No: 119430
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN BİRLİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Titreşim, oturan insan vücudu, biodinamik model, titreşim iletimi. vı, Vibration, seated human body, biodynamic model, vibration transmission. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
öz HATALI DURUŞ VE TİTREŞİMİN HELİKOPTER PİLOTLARI ÜZERİNDEKİ ORTAK ETKİLERİNİN İNCELENMESİ SEZGİN, Önder Cem Doktora, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gülin BİRLİK Temmuz 2002, 216 Sayfa Günlük yaşamımızda memnuniyetle karşıladığımız teknolojik yeniliklerin en önemli fiziksel etkilerinden biri titreşime maruz kalmaktır. Titreşim ve hatalı duruş insan vücudunun çeşitli bölümlerini, özellikle de kişilerin omurgalarını ciddi şekilde etkilemektedir. Bu tezde, hatalı duruş ve titreşimin kas-iskelet sistemi üzerindeki etkileri vurgulanmaktadır. Titreşime maruz kalan ve kalmayan insan gruplarının sübjektif değerlendirmelerine ulaşmak amacıyla anketler hazırlandı. Bu anketlerin incelenmesi sonucunda meslek ve yaştan bağımsız olarak herkesin kas-iskelet sistemiyle ilgili şikayetleri olduğu gösterilmiştir. Titreşim düzeyleri ile anketleri cevaplayan kişilerin kas-iskelet sistemi şikayetleri arasında bir ilişki bulabilmek için titreşimli ortamlarda (örn. banliyö treni, şehirlerarası tren, otomobil, helikopter simülatörü ve helikopter) titreşim ölçümleri yapıldı, ölçülen titreşimler uluslararası standartlar tarafından verilen maruziyet limitlerini aşmamasına karşın anketlerde belirlenen şikayetler bazı koruyucu tedbirlerin alınması gerekliliğini gösterdi. 3 ve 4 serbestlik dereceli biodinamik modellerin duyarlılık incelemeleri, bel yastıklarında kullanılan sıvının vizkozitesi artırılarak koltuk ve insan arasında iyi bir izolasyon sağlanabileceğini göstermiştir. Bu nedenle tezin son bölümü farklı vizkozitelerde sıvılarla doldurulmuş yastıklar hazırlanmasına ayrılmıştır. Hazırlanan yastıklar önce laboratuarda ardından saha çalışmalarında denenmiştir. Bu yastıklar düşük frekanslı titreşimleri sönümlemekte başarılı bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYSIS OF THE COMBINED EFFECT OF BAD POSTURE AND VIBRATION ON HELICOPTER PILOTS SEZGİN, Önder Cem Ph.D., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Gülin BİRLİK July 2002, 216 Pages One of the most important physical effects of the technological innovations, which we happily welcome, in our daily lives, is to be exposed to vibration. Vibration and bad posture affect, seriously various parts of the human body, especially the spine of the persons. In this thesis, emphasis is given to the effects of bad posture and vibration on musculo-skeletal system. In order to reach to the subjective assessments of the vibration exposed and vibration non-exposed groups of people, questionnaires were prepared. Analysis of these questionnaires has shown that, independent of profession and age, everybody has complaints relevant with his musculo-skeletal system. In order to find a correlation between the vibration levels and musculo-skeletal complaints of the person who have answered the questionnaires, vibrations were measured in all of the vibratory environments (e.g., suburban trains, intercity trains, automobiles, helicopter simulator and helicopter). Even though the measured vibrations do not exceed the exposure limits given by the international standards the complaints stated in the questionnaires necessitates the introduction of some preventive measures. The sensitivity analysis of the 3 and 4 DOF biodynamic models have shown that an increase in the viscosity of the lumbar cushions may serve as a good isolating interface between the seat and the person. The last part of the thesis, therefore, is devoted to the preparation of cushions filled with fluids of different viscosities. The prepared cushions were tested first in the laboratory mthen in the field. They are found to be satisfactory in reducing the low frequency vibrations.