Assessment of students' mathematics achievement through computer adaptive testing procedures
Öğrencilerin matematik başarılarının bilgisayar ortamında bireyselleştirilmiş test yöntemleriyle belirlenmesi
  1. Tez No: 119433
  2. Yazar: AYKUT İNAN İŞERİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Ortamında Bireyselleştirilmiş Test, Madde Tepki Kuramı, Matematik Başarısı vı Tf VfîKSFKÖ, Computerised Adaptive Testing, Item Response Theory, Mathematics Achieve ment IV. YtMSBÛÖÖmiM «UROLfc
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz ÖĞRENCİLERİN MATEMATİK BAŞARILARININ BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TEST YÖNTEMLERİYLE BELİRLENMESİ işeri, Aykut inan Doktora, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Eylül 2002, 118 sayfa Bu çalışmanın amacı değişik bireyselleştirilmiş test stratejilerinin, matematik başarısını belirlemesini karşılaştırmak ve geçerliliğini araştırmaktı. Karşılaştırmalar şu değişkenlere göre yapıldı: (1) yeteneğin kestirilme yöntemi, (2) Maddelerin sunulma sıklığı, (3) testi bitirme yöntemi, (4) cevaplan kontrol edebilme Amaca ulaşmak için iki tür çalışma yapıldı. Birinci çalışmada simulasyon yöntemiyle en iyi işleyen yöntemler belirlenmiştir, ikinci çalışmada, birinci çalışmada seçilen stratejiler gerçek kişiler üzerine denendi. Çalışma için Ortaöğretim Kurumları Seçme Yerleştirme Sınavi ile Özel Okullar Sınavlarının matematik bölümleri kullanılarak üç parametreli modele uygun bir banka oluşturuldu. Dokuzuncu sınıf olan 54 kişilik (23 kız, 31 erkek) örneklem ikiye ayrılarak İM birey selleştirilmiş test stratejisi incelendi. Stratejilerin birinde öğrencilerin cevaplarını kontrol et melerine izin verildi. Tüm öğrenciler bir kağıt ve kalem testide almıştır. Sonuçlara göre bilgisayar otamında bireyselleştirilmiş testler (BOBT) ile yetenek düzeyi daha az soru kullanarak güvenilir bir şekilde elde edilebilir. Öğrencilerin cevaplarım kon trol edebildikleri stratejide yüksek yetenek düzeyindeki öğrencilerin yetenekleri düşük olarak kestirildi. Bayes yöntemi, çok olabilirlik yöntemine göre yeteneği daha iyi kestirdi. Mad delerin sık sorulmalarım engelleyen yöntemlerde yeteneğin kestirilmesinde etkiliydi. Sabitsoru sayılı durma yöntemi ile sabit hatalı durma yöntemlerinin ikiside iyi sonuçlar verdi. Yetenek düzeyleri dış ölçüt olan matematik notlarıyla yüksek ilişki gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF STUDENTS' MATHEMATICS ACHIEVEMENT THROUGH COMPUTER ADAPTIVE TESTING PROCEDURES İşeri, Aykut inan Ph.D., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu September 2002, 118 pages The main purpose of this study was to compare and validate various CAT strategies for assessing mathematics achievement. The comparisons was carried out with respect to (1) estimation of ability parameters, (2) exposure control, (3) stopping rule, and (4) item revision. To achieve the goals two types studies are carried out. One is a series of simulation studies, other is the study on real examinees. First a series of research questions are addressed through the simulation studies to select the most promising CAT strategies. According to the results of simulation studies, best CAT strategies are selected, and research questions are revisited to be addressed on real testees. An item bank was calibrated using three-parameter logistic item response model. The items were from Secondary School Entrance Examinations and Private School Entrance Ex aminations. There were a total of 54 ninth grade subjects (23 female, 31 male). Students were randomly divided into two such that 29 students (sample-1) were administered CAT-1 with no item revising and 25 students (sample-2) were administered CAT-2 with item revising. All the students took a paper and pencil test. mFindings indicate that precise measures of mathematics achievement can be obtained by CAT procedures with lesser items than paper and pencil tests. Though items revision CAT provides lower ability estimates for high ability students. MAP estimation of ability was more precise than MLE method. Item exposure control strategies provided good estimates. Both fixed item and fixed error stopping rules provided promising results. Results correlated highly with external criterion of students' mathematics grades.