Bone tissue generation on biodegradable polymeric scaffold
Biyobozunur polimerik matriksler üzerinde kemik dokusu oluşumu
  1. Tez No: 119438
  2. Yazar: GAMZE TORUN KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FEZA KORKUSUZ, PROF.DR. VASIF HASIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik doku mühendisliği, biyomateryaller, biyobozunurluk, PHBV8, kollajen vıDedicated to my daughter, Melike vu, Bone tissue engineering, biomaterials, biodegradability, PHBV8 collagen
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
öz BİYOBOZUNUR POLİMERİK MATRİKSLER ÜZERİNDE KEMİK DOKUSU OLUŞUMU Torun Köse, Gamze Doktora, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Feza Korkusuz Ocak 2002, 144 pages Bu çalışmada, kalsiyum fosfat yüklü kollajen ve poli(hidroksibütirat- ko-hidroksivalerat) (PHBV8) matrikslerinde doku mühendisliği yöntemleri kullanarak kemik dokusu üretilmiştir. Sıçan kemik iliğinden izole edilen osteoblastlar ışık mikroskobu, alkalen fosfataz (ALP) aktivitesi, osteokalsin tayin deneyi ve integrin için uygulanan Western blot ile karakterize edilmiştir.sayılarının 37 °C de CO2 inkübatöründe ikiye katlanma süresi 50 + 2 saat olarak bulunmuştur. PHBV8 süngerlerinin hidrofilisite ve yüzey kimyasal özelliklerini değiştirmek ve osteoblastların tutunma düzeyini artırmak için de rf-oksijen plazması uygulanmıştır. Optimum güç ve zaman 100 W 10 dk olarak bulunmuştur. Başka bir taşıyıcı malzeme, lyofîlize kollajen, kemik kimyasal yapısını taklit edebilmek ve bu yolla daha iyi hücre artışı sağlayabilmek ve ayrıca matriks malzemesinin hızlı resorpsiyonunu önleyebilmek için kalsiyum fosfat yüklenmiştir. Kalsiyum fosfatın varlığı ve kalsiyumun fosfora molar oram (2.26) SEM-EDS ile saptanmıştır. PHBV8 ve kollajen matrikslerinin yüzey özellikleri, ortalama gözenek boyutları ve dağılımları, SEM ve SCION görüntü analizi programı ile incelenmiştir. Hazırlama koşullarına bağlı olarak matrikslerdeki boşlukların hacmi ve yoğunlukları da bulunmuştur. PHBVnin sıvı ortamdaki kararlılığı da incelenmiştir. 120 gün boyunca ağırlık ve yoğunluk değişmemiş ancak çalışmanın geri kalan kısmında oldukça belirgin bir düşme gözlenmiştir. Film ve matrikslerdeki hücre yoğunluğunun belirlenmesi için MTS testi kullanılmıştır. Matrikslerin içindeki osteoblast gelişimi ALP, osteokalsin testi, integrin için uygulanan Western blot, histolojik deneyler, SEM ve konfokal mikroskop ile belirlenmiştir. 29 gün inkübasyondan sonra matrikslerde osteoblastların büyüdüğü ve mineralizasyonun başladığı görülmüştür. Büyük boyutlu sükroz (300-500 um) ile yüklü, 100 W 10 dakika rf-plazmayla etkileştirilmiş PHBV8'in (6%, w/w) osteoblast büyümesi için en uygun matriks olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BONE TISSUE GENERATION ON BIODEGRADABLE POLYMERIC SCAFFOLDS Torun Köse, Gamze Ph.D., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Co-Supervisor: Prof. Dr. Feza Korkusuz January 2002, 144 pages In the present study, tissue engineered bone was produced on calcium phosphate loaded collagen and PHBV8 matrices. Osteoblasts isolated from rat bone marrow were characterized by light microscopy, alkaline phosphatase (ALP) activity, osteocalcin determination assay, and Western blots for integrin. Population doubling time of the cells was found as 50 ± 2 h at 37 °C in a CO2 incubator. PHBV8 foams iiiwere treated with rf-oxygen plasma to modify their surface chemistry and hydrophilicity to increase the reattachment of osteoblasts. Optimum power and duration was found to be 100 W 10 min. Another carrier material, lyophilized collagen foam, was loaded with calcium phosphate to mimic the composition of the bone to provide a better environment for cell proliferation and also to prevent rapid resorption of the foam. The presence of calcium phosphate and the molar ratio of calcium over phosphorus (2.26) in the collagen matrix was determined by SEM- EDS. The surface characteristics, average pore size and distribution in PHBV8 and collagen matrices were studied by SEM and Scion Image Analysis Program. Void volume and density of the foams were also found to be related to foam preparation conditions. Stability of PHBV foams in aqueous media was studied. The weight and density were unchanged for a period of 120 days but then a significant decrease was observed for the rest of the study. In order to determine the cell density of the films and the foams, MTS assay was carried out. Osteoblast growth inside the matrices was also determined by ALP and osteocalcin assays, Western blot for integrin, along with histological examinations, SEM and confocal microscopy. After 29 days of incubation, growth of osteoblasts on matrices and initiation of mineralization were observed. Large size sucrose (300-500 urn) loaded PHBV8 (6 %, w/w) foams treated with 100 W 10 min rf-plasma were found to be the most suitable matrices for osteoblast growth.