Changing theory of consumption and geography of retailing-mapping the transformation of retail landscapes in İstanbul in the post 1990 period: A perspective from developing countries
Değişen kentsel tüketim ve perakende coğrafyası teorisi gelişmekte olan ülkeler perspektifinden İstanbul'da 1990 sonrası dönemde dönüşen perakende peyzajının mekansal yansımaları
- Tez No: 119437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT GÜVENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: tüketim ve perakende, yeni perakende coğrafyası, gelişmekte olan ülkeler, istanbul, self-servis süpermarketler vı, consumption and retailing, new retail geography, developing countries, Istanbul, self-service supermarkets. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
öz DEĞİŞEN KENTSEL TÜKETİM VE PERAKENDE COĞRAFYASI TEORİSİ - GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER PERSPEKTİFİNDEN İSTANBUL DA 1990 SONRASI DÖNEMDE DÖNÜŞEN PERAKENDE PEYZAJININ MEKANSAL YANSIMALARI Boyacı, Yonca Doktora, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Danışmam: Doç. Dr. Murat Güvenç Ocak 2002, 195 sayfa 1980'lerden sonra dünya pazarlarının tüketim değerlerinin küresel düzeyde yayılarak yeniden yapılanması, birçok ekonomide tüketim fonksiyonlarının çoğalmasına ve yeni tüketim mekanları oluşturmasına sebep oldu. Ancak sosyo ekonomik ve kültürel güçler küresel ekonomik süreçleri farklı ülkelerde farklı şekillerde algıladı ve benzer olmanın yanı sıra karşıt yapılar üretti. Benzer şekilde gelişmekte olan ülkelerde küresel tüketim değerlerinin yayılması ve beraberinde gelen perakende formlarının modernizasyonu farklı perakende yapılan oluşturdu.Sosyal coğrafyada bir yandan politik ekonomi yaklaşımı, diğer tarafta eleştirel sosyal coğrafyadaki kültürel dönüm, perakende çalışmalarında _yem perakande coğrafyası yaklaşımının ortaya çıkmasına sebep oldu. Bu yaklaşım sonucunda perakende coğrafyasının temel odağı perakende mekanlarının aynılaşıyor olduğu kabulünden farklılaşıyor olduğu kabulüne doğru yöneldi. Yeni perakende coğrafyasının varsayımları penceresinden bakıldığında gelişmekte olan ülkelerde ise perakendecilikde dönüşüm, modernleşme sürdükçe gelenekselin yerini yavaş yavaş modernin aldığı fikrinden uzaklaşarak geleneksel ile modernin tamamlayıcılığına doğru yöneldi. 1980'ler Türkiye'de ve istanbul'da süpermarketlerin gözle görülür şekilde yeni tüketim mekanları olarak yayıldığına tanıklık etti. Perakendecilikte yaşanan bu dönüşüm kendine has tüketim peyzajları yarattı ve bunun sonucunda da farklı bölgeler birbirinden nitelik olarak farklı tüketim alanları olarak ortaya çıktı, istanbul'da, yeni perakende coğrafyasının önerdiği gibi, perakendedeki dönüşümün mekansal çerçevede analizini kültürel, sosyal ve ekonomik bağlamda ele almanın ve istanbul'un dünyada, Türkiye'de ve kendi içinde neden ve nasıl farklı tüketim mekanları ürettiğinin anlaşılmasının önemi giderek artta.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGING THEORY OF URBAN CONSUMPTION AND GEOGRAPHY OF RETAILING - MAPPING THE TRANSFORMATION OF RETAIL LANDSCAPES IN ISTANBUL IN THE POST-1990 PERIOD: A PERSPECTIVE FROM DEVELOPING COUNTRIES Boyacı, Yonca Ph.D., Department of City and Regional Planning Supervisor Assoc. Prof. Dr. Murat Güvenç January 2002, 195 pages After the 1980s, the re-organization of world markets through global penetration of western consumer values has extended the consumption functions of most economies creating new spaces of consumption. However, socio-economic and cultural forces have interpreted global economic processes in different ways in different countries, producing similar as well as contrasting compositions. Similarly in developing countries despite the penetration of global consumption values accompanied by a modernization of retail forms, distinct retail structures evolved. IllIn human geography, on one hand, the emergence of the political economy perspective and on the other hand, the cultural turn in the critical human geography led to the appearance of so-called“new geography”perspective in retailing. Then the study of retail geography shifted the focus away from hxtmogemzatixm towards differentiation of retail space. In developing countries under the assumptions of new retail geography, the debate shifted away from the conception of retail transformation as the gradual replacement of traditional forms by chain stores towards the complementarity of traditional and modern as modernization proceeds. In Turkey and in Istanbul, 1980s witnessed the noticeable spread of supermarkets as the new consumption spaces. Transformation in retailing created particular urban landscapes and that qualitative differences emerged between different areas. Thus, it became increasingly important to develop a geographical framework to analyze retail transformation in a cultural, social and economic context as the new geography of retailing suggests, to understand why and how Istanbul produced distinct consumption spaces within the world, Turkey and itself.