Doppler radar target recognition by neural networks
Yapay sinir ağları kullanılarak doppler radarı hedefleri tanıma
  1. Tez No: 119442
  2. Yazar: ALPAY ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR HALICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler Radarlar, Tanıma, Yapay Sinir Ağlan, Öznitelik Çıkarma, Sınıflandırma, Kara Gözetleme Radarları. vı, Doppler Radars, Recognition, Neural Networks, Feature Extraction, Classification, Ground Surveillance Radars. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
oz YAPAY SINIR AĞLARI KULLANILARAK DOPPLER RADARI HEDEFLERİ TANIMA ERDOĞAN, Alpay Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Uğur HALICI Eylül 2002, 177 Sayfa Bu tezde, Doppler radar hedeflerinin otomatik olarak tanınması üzerine çalışma yapılmıştır. Hedef sınıflandırmaya olanak sağlayan Doppler sinyal özellikleri saptanmıştır. Ağırlıklı olarak hedef hızı, hedefe bakış açısı, hedef menzili ve radar sistemi etkileri gibi hedef özelliklerinde değişim yaratan etkenlerin belirlenmesine önem verilmiştir. Bu etkenlere karşı değişmezlik sağlamak için uygun ön işleme ve normalizasyon yöntemleri araştırılmış ve uygulanmıştır. Bunların yanısıra anlamlı ve etkin sınıflandırma sonuçlan için öznitelik çıkarımı yapılmıştır. Elde edilen öznitelik vektörlerinin hedef sınıflarım ayrıştırma yeteneği öbekleme ve sınıflandırma aracılığıyla incelenmiştir. Öznitelik vektörleri, temel sınıflandırmayöntemleri ve yapay sinir ağlan ile sınıflandırılmıştır. Sınıflandırma başarımı, sistem performansı, gerçek-zamanlı sistemlerde çalıştırma ve gerçek sistemlerde uygulamaya yatkınlık kriterleri göz önüne alınarak, ön işlemeden sınıflandırmaya kadar tüm işleme aşamalarında öznitelikler ve yöntemlerde karşılaştırmalar yapılmasına ağırlık verilmiştir. Bu çalışmada kullanılan radar, Doppler tabanlı bir kara gözetleme radarıdır ve hedefler yaya, helikopter, tank, araba, otobüs ve kamyondur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DOPPLER RADAR TARGET RECOGNITION BY NEURAL NETWORKS ERDO?AN, Alpay Ph.D., in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Uğur HALICI September 2002, 177 pages In this thesis, automatic recognition of Doppler radar targets is studied. The Doppler signal characteristics enabling target classification are discovered. The main intention is to identify the factors affecting target characteristics such as target speed, target aspect angle, target range and radar system effects. Proper preprocessing and normalization techniques are explored and applied to obtain invariant features against those factors. Extracted features are analyzed for class separability through clustering and classification techniques. The resulting feature vectors are classified by using basic classification methods and neural networks. For all stages of processing, from preprocessing to classification, the main idea is to iiiobserve the trade-offs in features and techniques with respect to classification rate, computing performance and realizability in real systems. For this study, the radar is a ground surveillance Doppler radar and the targets are moving man, helicopter, tank, car, bus, and truck.