Hydration and properties of limestone incorporated cementitious systems
Kireçtaşı katkılı bağlayıcı sistemleri ve hidratasyonu
- Tez No: 119441
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kireçtaşı, portland kireçtaşı çimentoları, öğütülebilirlik, tane boyutu dağılımı, standard fiziksel ve mekanik özelikler, hidratasyon, mikroyapı vi, Limestone addition, portland limestone cements, grindability, particle size distribution, standard physical and mechanical properties, hydration, microstructure IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
oz KİREÇTAŞI KATKILI BAĞLAYICI SİSTEMLERİN ÖZELİKLERİ VE HİDRATASYONU Korhan Erdoğdu Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Tokyay Temmuz 2002, 115 sayfa Kireçtaşının geniş kapsamlı olarak kullanılan yeni bir çimento katkısı olması nedeniyle, bu malzemenin çimento özeliklerine ve hidratasyonuna etkilerinin ayrıntılı olarak anlaşılması, verimli ve doğru kullanım açısından son derece önemlidir. Bunun sonucu olarak, bu çalışma tasarlanmıştır. Bu deneysel çalışmada üç farklı kireçtaşı kullanılmıştır. Çalışmada farklı kireçtaşlarının kullanılmasının amacı, farklı malzemelerden elde edilen sonuçları birbirleriyle doğrulamak ve farklı yapılardaki kireçtaşlarının etkilerini karşılaştırmaktır. Bu kireçtaşları şunlardır: mermer fabrikası atığı, normal kireçtaşı beton agregası ve tebeşirsi kireçtaşı. Tüm kireçtaşları ağırlıkça % 5, 10, 20 ve 30 oranlarında portland çimentosu klinkerine katılmıştır veçimentolar beraber öğütme tekniğiyle üretilmiştir. Beraber öğütme işlemi sırasında öğütülebilirlik ölçümleri de yapılmıştır. Çimentolarda standard fiziksel ve mekanik testler, tane boyutu dağılımı, 2 ve 28 günlük pastalarda detaylı SEM incelemeleri, hidratasyon ısısı ölçümleri ve akma testleri yapılmıştır. Öğütülebilirlik testleri, kireçtaşı kullanımıyla belirli bir Blaine inceliğine ulaşmak için gerekli enerji tüketiminin önemli mertebelerde düştüğünü göstermiştir. Bununla beraber, kireçtaşı kullanımı çimentonun tane boyutu dağılımını önemli mertebelerde değiştirir. Kireçtaşları, öğütme veriminin düşmesi nedeniye, değirmenlerde ayrı öğütme tekniğiyle çimento üretimine uygun değillerdir. Hidratasyon incelemelerine göre, kireçtaşı yalnızca inert bir filler madde değildir ve hidratasyonu etkilemektedir. Erken hidratasyon ısısı incelemeleriyle de kireçtaşlarının, başlangıçtaki hidratasyon hızını ve hızın tepe noktasını arttırdığı ve diğer yandan tepe noktası dönemini uzattığı anlaşılmıştır. Kireçtaşı, normal kıvam ve akma deneyleriyle ispatlandığı üzere, çimentolarda su ihtiyacını azaltmaktadır. Bu durum düzgün yüzeyli ve gözenekli olmayan kireçtaşının kullanımıyla hasıl olan iç sürtünmedeki azalamayla açıklanmıştır. Priz süreleri kireçtaşı kullanımıyla artmaktadır. Bu, kireçtaşının çimentoda priz geciktirici alçıtaşının yerine ikame malzemesi olarak kullanımına imkan sağlayabilir. % 5 ve 10 gibi düşük katkı oranlarında Portland kalkerli çimentoların dayanımları PÇ'ninkilere benzer bulunmuştur. Fakat katkı oranının artmasıyla çimentoların dayanım performansının etkilenmemesi için daha ince öğütme gereksinimi doğmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYDRATION AND PROPERTIES OF LIMESTONE INCORPORATED CEMENTITIOUS SYSTEMS Korhan Erdoğdu Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Tokyay July 2002, 115 pages As limestone is a new widely used mineral addition in cement, understanding the effects of this material on cement properties and hydration in a detailed manner is of substantial importance for efficient and proper usage. Consequently, the current study is designed. In the experiemental study, three different limestones were used. The aim of using different limestones is to reach broad generalisations by crosschecking the results and compare the effects of limestones with different structures. These limestones are a marble waste, an ordinary limestone aggregate for concrete and a chalky limestone. All limestones were added to portland cement clinker in 5, 10, 20 and 30 %, by weight, and cements are produced mby intergrinding. During the intergrinding process, grindability measurements were also conducted. In the study, standard physical and mechanical properties of the cements, particle size distributions, microstructure of 2 and 28 day pastes, early heat of hydration up to 72 hrs and flow values were investigated. The grindability results showed that grinding energy requirement to reach certain Blaine fineness decreases sharply with the usage of any limestone. In addition, limestone usage changes the particle size distribution of cements remarkably. Limestones are not suitable additions for separate grinding as this method results in inefficient energy consumption in grinding. Hydration studies yielded that limestone is not simply an inert filler material in cement and interferes with the hydration process. By heat of hydration studies of portland limestone cements, increase in initial heat of hydration rate, increase in peak rate and lenghtening of peak rate period as a result of limestone usage were exhibited. Limestones decrease the water requirements of cements as proved by normal consistency and flow tests. This is attributed to internal friction decrease emerged with usage of limestones due to smooth surface and nonporous structure of limestones. Setting times increase with usage of limestones. This provides with the possibility of using limestone as gypsum replacement material for set retarding. Compressive strengths of portland limestone cements were found to be similar to that of PC at 5 and 10 % addition amounts. However, further increase in addition amount brings about the need for more grinding to overcome the reduction in strength.