Subfields of the function field of the Deligne-Lusztig curve of ree type
Ree tipi Deligne-Lusztig eğrisinin fonksiyon cisminin altcisimleri
- Tez No: 119446
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN AKYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Ree Grupları, Deligne-Lusztig Eğrileri, Maksimal Fonksiyon Cisimleri. iv, Ree Groups, Deligne-Lusztig Curves, Maximal Function Fields. Ill
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
oz REE TIPI DELIGNE-LUSZTIG EĞRİSİNİN FONKSİYON CİSMİNİN ALTCİSİMLERİ Çakçak, Emrah Doktora, Matematik Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ersan Akyıldız Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ferruh Özbudak Eylül 2002, 60 pages X, Wq (q = 32s+1, s > 1) sonlu cismi üzerinde tanımlı olan Ree tipi Deligne- Lusztig eğrisi ve F, JY'in fonksiyon cismi olsun. Buradaki ana problemlerden birisi, F'nin çok sayıda rasyonel olmayan altcismini inşa etmek ve bu altcisimlerin cins lerini hesaplamaktır. Bunun için, F'nin, F/F,'mın otomorfizm grubu olan G'nin, H alt grupları tarafından sabit bırakılan FH altcisimlerini dikkate alıyoruz. Bu tezde G'nin değişik H altgrupları için FH,nın cinsinin nasıl hesaplanacağım gösteriyoruz. Buradaki hesap şu gerçeklere dayanmaktadır: G, F'nin rasyonel asal bölenleri kümesi üzerine etki eden bir Ree grubudur ve G'nin bu etkisi, Ree grubunun alışılmış 2- geçişli etkisinden başka bir şey değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBFIELDS OF THE FUNCTION FIELD OF THE DELIGNE-LUSZTIG CURVE OF REE TYPE Çakçak, Emrah Ph. D., Department of Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Ersan Akyıldız Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ferruh Ozbudak September 2002, 60 pages Let X be the Deligne-Luzstig curve of Ree type defined over ¥q,q = 32s+1, s > 1 and F its function field. One of the main problem here is to construct a large number of nonrational subfields of F and compute their genera. For this, we consider the fixed fields FH, of F, under subgroups H of G, where G = Aut(F/F9) is the automor phism group of F/Fg. In this thesis, we show how one can compute the genera of FH for various subgroups H of G. Our computation here is based on the facts that: G is a Ree group which acts as a permutation group on the set of rational places of F and this action of G is nothing but the usual 2-transitive representation of the Ree group.