Rippability assessment based on direct ripping, specific energy concept and numerical modelling
Direkt riperleme, özgül enerji kavramı ve sayısal modellemeye dayalı riperlenebilirlik tahmin yöntemi
- Tez No: 119459
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL KARPUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Riperlenebilirlik tahmini, direkt riperleme, kaya özellikleri, özgül enerji, sayısal modelleme. vı, Rippability assessment, direct ripping, rock properties, specific energy, numerical modeling. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
oz DİREKT RİPERLEME, ÖZGÜL ENERJİ KAVRAMI VE SAYISAL MODELLEME'YE DAYALI RİPERLENEBİLİRLİK TAHMİN YÖNTEMİ Başarır, Hakan Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal Karpuz Eylül 2002, 174 Sayfa Bu tezde, direkt riperleme çalışmalarına, indirekt riperlenebilirlik sınıflama yöntemlerine ve özgül enerji kavramına dayanan yeni bir riperlenebilirlik tahmin yönteminin geliştirilmesi tanımlanmaktadır. Öncelikle riperlenebilirlik tahmin yöntemleri gözden geçirilmiş ve tartışılmıştır. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Sivas Kangal Linyit İşletmelerinde (SKL) detaylı arazi çalışmaları ve ayrıca ODTÜ Maden Mühendisliği Bölümü Kaya Mekaniği Laboratuvarında laboratuvar araştırmaları gerçekleştirilmiştir. ISRM (Uluslararası Kaya Mekaniği Derneği) tarafından önerilen yöntemlere uygun olarak kaya kütle tanımlamaları yapılmış, sismik P-Dalga hızlan ölçülmüş ve kaya malzemesi özellikleri belirlenmiştir. Madenlerdeki riper üretimini bulabilmek, riper mekanizmasını tanımlamak, riper derinliğini ve dolayısıyla riper açısını belirleyebilmek için arazide direkt riperleme çalışmaları yapılmıştır. Direkt riperleme çalışmalarında Caterpillar D8 ve Komatsu D 155 A tipi dozerler kullanılmıştır. Çalışma yapılan sahalardan alman blok numuneler üzerinde özgül enerjilerinibulmak için direkt kesme deneyleri yapılmıştır. Aynı kaya özelliklerinde farklı dozer tipleri için üretimi tahmin etmek ve riperleme mekanizmasını gözlemlemek amacıyla, ayrık elemanlar kodu olan 3DEC programı kullanılmıştır. Sayısal modelden ve arazide Caterpillar D8 dozerden elde edilen üretimler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Geliştirilen puanlamalı yöntemde kaya özellikleri ayrı ayrı puanlamış ve toplam puana gore kayaların riperlenebilirlik sınıflan belirtilmiş, uygun dozer tipi ve üretimi önerilmiştir. Ayrıca, özgül enerji, batma derinliği ve bazı kaya kütle ve malzeme özellikleri arasında ilişkiler kurulmuştur. Sonuç olarak batma derinliğine, farklı kayaç özelliklerine ve kayaların özgül enerjilerine dayanan üç yeni riperlenebilirlik tahmin yöntemi geliştirilmiştir. Önerilen yöntemler varolan riperlenebilirlik tahmin yöntemlerinden pek çok açıdan farklıdırlar, dozer tipini ve üretimini önermesi gibi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RIPPABILITY ASSESSMENT BASED ON“DIRECT RIPPING, SPECIFIC ENERGY CONCEPT AND NUMERICAL MODELLING”Başarır, Hakan Ph. D. Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Celal Karpuz September 2002, 174 Pages This thesis describes the development of a new rippability assessment method based on the direct ripping runs, indirect rippability assessment methods, numerical modelling and the specific energy concept. Rippability assessment methods have first been reviewed and discussed. Extensive field and laboratory research programs have been undertaken at Turkish Coal Enterprises (TKİ) Tunçbilek and Sivas Kangal Lignite (SKL) surface coal mines. Rock mass descriptions are made, seismic P-wave velocities are measured and rock material properties are determined in accordance with the ISRM (International Society for Rock Mechanics) Suggested Methods. Direct ripping runs were conducted on each mine, to calculate ripper productions, to observe the failure mechanism of ripper process and to determine the ripper depths and hence breakout angle. In studied panels direct ripping runs were conducted by means of Caterpillar D8N and Komatsu D155A type dozers. Direct cutting tests were conducted on block msamples taken from panels, to determine specific energy. A distinct element code 3 DEC is also used as numerical modeling method, to understand the ripping mechanism, and to forward ripper production for different types of dozers, for the same rock properties. Good relation is established between D8 dozer direct ripping production and ripper production from numerical model. In the developed grading method, rock properties are graded separately and rippability classes of rocks are determined according to the final grade and appropriate dozer types and their productions are also proposed. The relationships between specific energy, depth of penetration and some mass and material properties are established. Finally, three new rippability assessment methods are proposed based on ripper depth of penetration and ripper production, different rock properties and specific energies of rocks. Proposed methods differ from existing rippability assessment methods in many respects, such as dozer types and productions can be estimated.