Analytical modes for assessing the benefits of remanufacturing
Yeniden imalatın yararlarını değerlendirmeye yönelik analitik modeller
- Tez No: 119460
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP, DOÇ. DR. REFİK GÜLLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yeniden imalat, Envanter Planlama, ikame vı, Remanufacturing, Inventory Planning, Substitution IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
oz YENİDEN İMALATIN YARARLARINI DEĞERLENDİRMEYE YÖNELİK ANALİTİK MODELLER Bayındır, Zeynep Pelin Doktora Tezi, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesim Erkip Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Refik Güllü Temmuz 2002, 213 sayfa Bu tezde yeniden imalatın yararlarını değerlendirmeye yönelik modeller önermekte yiz. Çalışmanın ana amacı, yeniden imalat olanağının maliyet azalttığı ya da kar arttırdığı koşullan araştırmaktır. Modellerimizde, belli ürünlere özel olmayan, ama gerçek bütünleşik imalat / yeniden imalat sistemlerinde rastlanan genel özellikleri yakalayan çevresel koşullar düşündük. Yaklaşımımızla literatürde izle nen ortak yaklaşım arasındaki ana fark, yemden imalat ve envanter kararlarını birlikte düşünmemizdir. Ayrıca, geliştirilen modeller, imalat ve yeniden imalatın üretim tesisi içinde ortak ve ortak olmayan operasyonları, ortak olmayan maliyet, değer ve önsüre yapıları, ürünün beklenen ömrü, sonlu kapasitenin etkileri, imalve yeniden imal edilmiş ürünler için ikame ilişkisini de içeren bölünmüş pazar gibi literatürde incelenmeyen konulan da içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ANALYTICAL MODELS FOR ASSESSING THE BENEFITS OF REMANUFACTURING Bayındır, Zeynep Pelin Ph. D., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nesim Erkip Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Refik Güllü July 2002, 213 pages In this dissertation, we propose analytical models to assess benefits of reman- ufacturing. The main aim of the study is to investigate the conditions under which utilization of remanufacturing option provides cost reduction or profit im provement. In our models, we consider environments that are nor specific to any certain product, but captures general characteristics of joint manufacturing / re- manufacturing systems encountered in real life. The main difference between our approach and the common approach followed in the literature is the fact that we consider remanufacturing and inventory decisions at the same time. In addition, the models developed in this dissertation include several issues like effect of having identical and non-identical operations in production facility, having non identical cost, value and lead time adding structures for manufacturing and remanufactur ing, the life time of the product, the effect of finite capacity, segmented rumarket for manufactured and remanufactured products including substitution relation, that are not investigated in the current literature.