Some free vibration problems of multi-layer composite 'shallow' and 'full' circular cylindrical shells (- - bonded lap joints and/ or bonded stiffening shell strips (or segments) in aero-structures- -)
Çok katmanlı kompozit 'sığ' ve 'tam' dairesel silindirik kabukların bazı serbest titreşim problemleri (- - hava araçlarında yapıştırılarak birleştirilmiş destekleme kabuk şeritleri (yada parçaları)- -) (2 cilt)
  1. Tez No: 119461
  2. Yazar: ÖMER VARLIK ÖZERCİYES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUR YÜCEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapıştırma Bağlantıları Bulunduran Silindirik Kabukların Titreşimleri, Kabuk Şeritleri veya Parçaları Yapıştırılmış Kabuk Sisteminin Titreşimi, Başlangıç ve Sınır Değer Problemleri, Kompozit Silindirik Kabuklar, Desteklenmiş Kabukların Titreşimi vm, Vibrations of Cylindrical Shells with Bonded Joints, Vibrations of Cylindrical Shells with Bonded Shell Strips or Segments, Initial and Boundary Value Problems, Composite Cylindrical Shells, Vibrations of Stiffened Shells
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 571
Özet
oz ÇOK KATMANLI KOMPOZİT 'SIG' VE 'TAM' DAİRESEL SILINDIRIK KABUKLARIN BAZI SERBEST TİTREŞİM PROBLEMLERİ (--HAVA ARAÇLARINDA YAPIŞTIRILARAK BİRLEŞTİRİLMİŞ BİNDİRMELİ BAĞLANTILAR VE YAPIŞTIRILARAK BİRLEŞTİRİLMİŞ DESTEKLEME KABUK ŞERİTLERİ (YA DA PARÇALARI)--) Özerciyes, Ömer Varlık Doktora, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Umur Yüceoğlu Eylül 2002, 508 sayfa Bu çalışmanın amacı“sığ”ve“tam”silindirik kabuklara dair bir dizi serbest titreşim problemini incelemek ve çözmektir. Ele alman“Ana PROBLEMLER”,“Ana PROBLEM-I”,“Ana PROBLEM-II”,“Ana PROBLEM-III”ve“Ana PROBLEM-IV”adlarıyla 4 gruba ayrılmıştır. Bunlar: I.“Bindirme Bağlantılı veya Destekleme Kabuk Şeridi Yapıştırılmış Kompozit ”Sığ“ Dairesel Silindirik Kabukların Serbest Titreşimi”, II.“Bindirme Bağlantılı veya Destekleme Tam viKabuk Parçası Yapıştırılmış Kompozit ”Tam“ Dairesel Silindirik Kabukların Serbest Titreşimi”, III.“Ana PROBLEM-IFde Belirtilen Problemin Serbest Radyal-Boylamsal Eksenel Simetric Titreşimi”, W. '“Ana PROBLEM-II'de Be lirtilen Problemin Serbest Burulma Eksenel Simetric Titreşimi”,“Sığ”ve“Tam”silindirik kabuk tabakaları fiber desteklenmiş farklı kom pozit malzemelerden oluşmaktadır. Malzeme eksenleri, kabuk koordinat sistem ine parallel alınmıştır. Kabukların kayma şekil değiştirmesi, uzama ve dönel moment eylemsizliği“Birinci Derece Kayma Şekil Değiştirmesi Kabuk Teorisi (BKŞKT)”ne göre hesaplara katılmıştır. Göreceli olarak çok ince yapışkan tabakadaki, yapışkanın ağırlığı ve moment eylemsizliği ihmal edilmiştir. Fakat yapışkanın normal ve kesme gerilmeleri yapışkan tabaka kalınlığınca sabit tutularak hesaplara dahil edilmiştir. Yapışkan ve kabuk tabakalarındaki titreşimlerde sönüm ihmal edilmiştir. Problemlerin çözümünde ilgili sistemin denklemleri, bir eksende tanımlanmış temel bağıl değişkenler cinsinden“Birinci Derece Olağan Diferansiyel Denklemler Sistemi”ne indirgenmiştir. Bu şekilde, her bir“Ana PROBLEM”“İki-Nokta Sınır Değer Problemine”dönüştürülmüştür. Problemlerin çözümünde kullanılmak üzere iki teknik geliştirilmiştir:“Geliştirilmiş Transfer Matris Yöntemi (Enter- polasyon Polinomlarıyla)”ve“Geliştirilmiş Transfer Matris Yöntemi (Öz Değer Yaklaşımıyla)”. Her bir problem için doğal frekanslar ve mod şekilleri üzerinde geniş bir çalşma yürütülmüştür.“Sığ”ve“tam”silindirik kabuklarda yer alan yapıştırılmış bölgenin merkezde olması ve merkezde olmaması durumları ayrı ayrı incelenmiştir. Sınır koşullarının etkisi ve yapışkanın yumuşak ve sert olması durumundaki etki- viileri detaylı olarak sunulmuştur. Bu çalışmaların neticesinde, her bir problem için elde edilen önemli sonuçlar vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOME FREE VIBRATION PROBLEMS OF MULTI-LAYER COMPOSITE 'SHALLOW AND 'FULL' CIRCULAR CYLINDRICAL SHELLS (--BONDED LAP JOINTS AND/OR BONDED STIFFENING SHELL STRIPS (OR SEGMENTS) IN AERO-STRUCTURES--) Özerciyes, Ömer Varlık Ph.D., Department of Aeronautical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Umur Yüceoğlu September 2002, 508 pages The main objectives of this study are to analyze and solve a class of free vibration problems in composite“shallow”and“full”circular cylindrical shells. The“Main PROBLEMS”are considered in terms of 4 groups; namely“Main PROBLEM- I”,“Main PROBLEM-II”,“Main PROBLEM-III”and“Main PROBLEM-IV”. These are: I.“Free Vibrations of Composite ”Shallow“ Circular Cylindrical Shells with a Bonded Single Lap Joint and with a Bonded Stiffening Shell Strip”, II.“Free Vibrations of Composite ”Full“ Circular Cylindrical Shells with a Bonded mSingle Lap Joint and with a Bonded Full Shell Segment”, III.“Free Radial- Longitudinal Axisymmetric Vibrations in the case of II”, IV.“Free Torsional Axisy m metric Vibrations in the case of II”. The“shallow”and/or“full”cylindrical shell layers are made of dissimilar fiber-reinforced composite materials. The material axes and the shell coordinates of principal curvatures are assumed to be parallel to each other. The transverse shear deformations and the extensional and rotatory moments of inertia of shells are included in the analytical formulation in the sense of a linear“First Order Shear Deformation Shell Theory (FSDST)”In the very thin yet linearly elastic adhesive layer or in the bonded region, the mass and the moments of inertia of the adhesive are neglected. However, the adhesive transverse normal and transverse shear stresses are taken into account with no change in stresses across the thickness. The“damping effects”in shell layers as well as in the adhesive layer are neglected. In the analytical formulation, the system of equations are reduced to a“Gov erning System of First Order Ordinary Differential Equations”in terms of“fun damental dependent variables”of each case in one space variable. In this way, each individual Main PROBLEM is reduced to a“Two-Point Boundary Value Problem”. The two methods of solution developed are semi-analytical and nu merical techniques called the“Modified Transfer Matrix Method (with Interpola tion Polynomials)”and the“Modified Transfer Matrix Method (with Eigenvalue Approach)”. Extensive parametric studies on the natural frequencies and mode shapes are performed in each case, taking into account the central and non-central location ivof the bonded region in“shallow”and“full”cylindrical shells. The influence of the boundary conditions, the effect of the“hardness”and the“softness”of the adhesive layer on the natural frequencies and on the mode shapes of the composite cylindrical shell systems are considered and presented in detail. As a result, some very important conclusions are drawn for each“Main PROBLEM”.