Sulfate resistance of cementitious systems with mineral additives
Mineral katkılı çimentolu sistemlerin sülfata dayanıklılığı
- Tez No: 119475
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOKYAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sülfata dayanıklılık, harç, portland çimentosu, kireçtaşı, tras, granule yüksek fırın cürufu, uçucu kül, boy değişimi, mukavemet, ağırlık değişimi, sodyum sülfat, magnezyum sülfat iv, Sulfate resistance, mortar, portland cement, limestone, trass, granulated blast furnace slag, fly ash, strain, strength, weight change, sodium sulfate, magnesium sulfate. 111
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 328
Özet
oz MINERAL KATKILI ÇİMENTOLU SİSTEMLERİN SÜLFAT A DAYANIKLILIĞI DİLEK, Faruk Tuncer Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY Eylül 2002, 301 sayfa. Kireçtaşı, tras, yüksek fırın cürufu ve uçucu kül içeren harçların sülfat direnci ASTM C 1012 deney metodu ile değerlendirilmiştir. Prizmatik ve kübik harç numuneleri yoğun sodyum sülfat ve sodyum + magnezyum sülfat karışım eriyikleri içerisinde bekletilmişlerdir. Numunelerin göreceli yıpranmaları boy değişimi, ağırlık değişimi, mukavemet ve görsel yıpranma yöntemleri ile izlenmiştir. Benzer karışımlardan, çimento hamuru numuneleri hazırlanmış ve hidratasyon ürünlerinin yapısı/morfolojisi X-ışını kırılma yöntemi ve elektron mikroskobu ile belirli yaşlarda incelenmiştir. Deney programında, harç numunelerin hazırlanmasında standart kum ile birlikte farklı C3A içerikli laboratuarda üretilmiş üç çimento kullanılmıştır. Mineral katkılar, katkının tipine bağlı olarak değişik oranlarda çimentolarla karıştırılmıştır. Sonuçta, hidratasyon ürünlerinin değişik yaşlardaki yapısı, göreceli sülfat dirençleri incelenmiş ve sülfata dayanıklılığın belirlenebilmesi için bazı sınır değerler ve matematiksel bağıntılar önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SULFATE RESISTANCE OF CEMENTITIOUS SYSTEMS WITH MINERAL ADDITIVES DİLEK, Faruk Tuncer Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa TOKYAY September 2002, 301 pages. Sulfate resistance of mortars containing limestone, trass, granulated blast furnace slag and fly ash has been evaluated using ASTM C 1012 test procedure. Prismatic and cubic mortar specimens have been stored in concentrated sodium sulfate and a mixture of sodium sulfate + magnesium sulfate solutions. Relative deterioration of the specimens has been determined by length change, weight change, strength and visual examination. From similar mixtures, cement paste specimens were prepared and structure/morphology of hydration products were studied with X-ray diffraction method and scanning electron microscopy at certain ages. In the experimental program, three laboratory produced cements, which have different C3A contents, were used together with standard sand in preparing the mortar mixtures. Mineral additives, depending on type of additive, were mixed in different replacement ratios with cements. Consequently, structure of hydration products at different ages, then- relative sulfate resistance was studied and some limitations and mathematical relations to estimate sulfate resistance were proposed.