Observing higgs in weak boson fusion with forward jet tagging at the CERN CMS experiment
CERN CMS deneyinde higgs'in zayıf boson fizyonunda ileri jet etkilenmesiyle gözlenmesi
  1. Tez No: 119515
  2. Yazar: HATİCE DURAN (YILDIZ)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZEYREK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CERN, LHC, CMS Deneyi, Higgs Bozon, Zayıf Boson Fuzy- onu, İleri Jetler vı, CERN, LHC, CMS Experiment, Higgs Boson, Weak Boson Fusion, Forward Jets IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
oz CERN CMS DENEYİNDE HIGGS'IN ZAYIF BOSON FIZYONUNDA ILERI JET ETİKETLENMESİYLE GÖZLENMESİ DURAN YILDIZ, HATİCE Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Zeyrek Temmuz 2002, 149 sayfa. Electrozayıf simetri bozunum mekanizmasının daha iyi anlaşılması için Higgs bozonunun deneysel gözlenmesi temel oluşturacaktır. Bu tezde, CERN LHC, CMS deneyi için, Zayıf Bozon fizyonunda, SM Higgs bozonunun WW veya ZZ çiftine bozunumu çalışılmıştır. Bu çalışma, PYTHIA Monte Carlo olaylarının üretimi ve CMS detektör modellemesinden yararlanır. Bu çalışma boyunca, geniş kütle aralığında Higgs sinyalinin gözlenmesi, WW -> Ivjj, ZZ -> lljj ve ZZ -». llvv kanalları için ortaya atılmıştır. Analiz şemasında, Zayıf Bozon Fizyonun bozunum ürünleri önce oluşturulmuştur sonra bu ürünler birleştirilerek Higgs sinyaline bakılmıştır. Zayıf Bozon Fizyonunda, kinematik teki farklılıklar ve Higgs üretiminin karakteristiğindeki ileri jetler fon üzerindeki sinyali iyileştirmek için kullanılmıştır. İleri jetlerin etiketlenmesi ve merkezsel jet reddi QCD W/Z + jets ve“top”fonlarının büyük miktarda düşmesini sağlarlar. İyi sinyaller H -> WW ve H -> ZZ için elde edilmiştir. H -» WW -t lı/jj ve H -> ZZ -» lljj kanallarında iyi bir kütle tepesiyle Higgs sinyali görülür.H - Y ZZ - > llvv kanalı için kütle tepesi oluşturulamaz fakat sinyal kayıp en erji spekturumundan elde edilebilir. Higgs sinyalini 300-800 GeV kütle aralığında gözlemek için gerekli olan luminosite 10 dan 20 /ö_1'a kadar iyi sinyal ile 5 stan dart sapma değeriyle verilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBSERVING HIGGS IN WEAK BOSON FUSION WITH FORWARD JET TAGGING AT THE CERN CMS EXPERIMENT DURAN YILDIZ, HATİCE Ph.D., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Zeyrek July 2002, 149 pages. The experimental observation of Higgs boson will be fundamental for a better understanding of the electroweak symmetry breaking mechanism. In this thesis the Standard Model Higgs boson decaying to a WW or ZZ pair in the weak boson fusion channel is studied for the LHC CMS experiment at CERN. This study utilizes the PYTHIA Monte Carlo event generator and the CMS detector simulation (CMS JET). Throughout this work, the observability of Higgs signal in the wide mass range is explored through WW -> lujj, ZZ ->? lljj and ZZ -> llvv final states. In the analysis scheme the weak bosons from their decay products are first reconstructed which are then combined to look at the Higgs signal. The differences in the kinematics and the characteristics of Higgs production with forward jets in the weak boson fusion process are used to optimize the signal over background ratio. It is shown that the forward jet tagging together with the central jet veto reduces the large QCD W/Z + jets and the top backgrounds enormously. uiThe significant signals are obtained for H ->? WW and H -* ZZ. In the H -»? WW -¥ Ivjj and H - ». ZZ -» JZjj channels the Higgs signal is clearly seen with a good mass peak. In the H - >? ZZ -> Wi/v channel no mass peak can be recontructed, but the signal can be detected in the missing Et spectrum. The required luminosity for the observation of the Higgs boson within the mass range of 300-800 GeV is shown to be 10 to 20 fb~l with a signal significance of five standard deviation.