Interactive energy consumption parameters of walking draglines in Turkish coal mines
Türkiyedeki kömür ocaklarında çalışan yürüyen dragline'lerin etkileşimli enerji tüketim parametreleri
  1. Tez No: 119522
  2. Yazar: METİN ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHİM ÖZGENOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Walking draglines, interactive excavating energy, specific excavating energy, drag-in energy consumption, drag energy percentage, dragline excavating ease classification. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz TÜRKİYEDEKÎ KÖMÜR OCAKLARINDA ÇALIŞAN YÜRÜYEN DRAGLINE' LERİN ETKİLEŞİMLİ ENERJİ TÜKETİM PARAMETRELERİ ÖZDOĞAN, Metin Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu Haziran 2002, 143 sayfa Bu tez, bazı Türk açık kömür işletmelerinde çalışan yürüyen dragline ekskavatörlerin üretim ve doğru akım motor performanslarının ekipman kazı kolaylığı açısından taşınabilir laboratuvar tipi monitor ile izlenmesi konusunda yapılan araştırmayı sunmakta ve tartışmaktadır. Bu tez, ekipmanın kazı anında malzeme ile değişen basamak kazı koşullarına tepkisinin etkileşimli enerji tüketimini araştırmakta ve yorumlamakta; kazı döngü süresi ve enerji komponentlerini ve kepçe dolma segmentlerini araştırmakta ve yorumlamaktadır. Yürüyen dragline ekskavatörlerin etkileşimli kazı çabası, doğru akım devinim motorlarının armatür voltaj ve akımlarının geri besleme sinyallerinin kaydedilmesi suretiyle dolaylı olarak saptanabilmektedir. Çalışma bu konuda daha önce yapılan çalışmaları da gözden geçirmekte ve tartışmaktadır. Etkileşimli kazı parametrelerinden hangisinin ekipman kazabilirliğini en iyi temsil ettiği ve izlenen dragline' lerin kazı parametrelerinin uyumluluk durumunu ve bunların karşılaştırılabilme ölçütlerini de araştırmaktadır.Çalışma bundan başka, etkileşimli enerji tüketim parametreleri, üretim parametreleri, ekipman, basamak ve patlayıcı parametreleri arasındaki ilişkileri çeşitli parametreleri belirli süreler içinde birbirleriyle karşılaştırarak ve mümkünse lineer regresyon analizleri yaparak araştırmaktadır. Çalışmaya göre, uyumlu parametreler, özgül kazı enerjisi, süresi normalize edilmiş özgül kazı enerjisi, özgül drag-in enerji tüketimi, kazı döngüsünde drag enerji tüketim yüzdesidir. Uyumlu parametrelere dayanarak basamak ve ekipmana özgü kazı kolaylığı sınıflamaları önerilmektedir. Araştırma, kazı sırasında dragline ekskavatörün enerji tüketim parametrelerinin kazı aynasında karşılaşılan göreceli kazı kolaylığım dolaylı olarak yansıttığım doğrulamaktadır. Anahtar Kelimeler : Yürüyen dragline, etkileşimli kazı enerjisi, özgül kazı enerjisi, drag-in enerji tüketimi, drag enerji yüzdesi, dragline kazı kolaylığı sınıflaması vi * ¦ ^ -i iJİiîÂMlÂSYQM
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERACTIVE ENERGY CONSUMPTION PARAMETERS OF WALKING DRAGLINES IN TURKISH COAL MINES ÖZDO?AN, Metin Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu June, 2002, 143 Pages This thesis presents and discusses the production and direct current motor performances of walking draglines from equipment excavating ease perspective operating at some Turkish surface coal mines based on the on-board monitoring research carried out with portable laboratory type monitor. The thesis investigates and interprets interactive excavating energy consumption of the equipment at ground engagement as a reaction of equipment to varying bench digging conditions; analyzes cycle time and energy components and bucket fill phase segments. This interactive excavating effort can be determined by recording armature voltage and current feedback signals of direct current drive motors of walking draglines. It also reviews and discusses the earlier studies on the topic. It seeks the interactive excavating energy parameters that may reflect the equipment excavability best and investigates and discusses the compatibility of the excavating parameters of the draglines monitored and searches the criteria for comparability of the parameters. inFurthermore, it studies the relationships among the interactive energy consumption parameters, production parameters, equipment, bench and powder parameters by plotting various parameters against each other over a specified time period and performing linear regression analysis, if applicable. According to the study, compatible dragline parameters are specific excavating energy, time normalized specific excavating energy, specific drag-in energy consumption, drag energy consumption percentage of full cycle, Based on the compatible parameters, site and equipment specific, excavating ease classifications are proposed. The research verifies that energy consumption parameters of draglines at work do reflect the relative ease of excavation encountered at the bench face, indirectly.