Zeolit A yapısına bazı moleküllerin adsorpsiyonunun bilgisayar simülasyonu ve animasyonla gösterimi
Computer simulation of adsorption of some molecules to structure of Zeolite A and its animation
  1. Tez No: 119725
  2. Yazar: MAHMUT KANTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER ORHUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zeolite A, Simulation, Adsorption, Animation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZEOLİT A YAPISINA BAZI MOLEKÜLLERİN ADSORPSİYONU'NUN BİLGİSAYAR SİMÜLASYONU VE ANİMASYONLA GÖSTERİMİ MAHMUT KANTAR Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Önder ORHUN 2002, 76 sayfa Yapışkanlar, katalizörler, kolloidler, yüzey kaplamaları ve ince filmler gibi önemli endüstriyel kullanımı olan adsorpsiyon uygulamaları giderek artmaktadır. Son yıllarda iki temel gelişme bu temel alanlara katkıda bulunmuştur. Birincisi deneysel tekniklerin hızla yayılması ve geliştirilmesi diğeri ise arayüzey çalışmalarına bilgisayar simülasyon uygulamalarıdır. Arayüzey bilgisayar simülasyon metotları böyle sistemlerin incelenmesine imkan verir ve elverişli sayıda atom veya moleküle sahip makroskopik sistemin küçük kopyaları olarak düşünülen tekniklerin kullanılmasıyla bunların özellikleri önceden belirlenir. Simülasyon teknikleri ayrıca atomik ve moleküler sistemlerin zamana bağlı davranışlarını belirlemeye imkan verir. Bu çalışmada zeolitlerde adsorpsiyon işlemi ve zeolit yapı ele alınmıştır. Bu çalışmada ayrıca moleküler dinamik ve Monte Carlo yöntemleri gibi moleküler modellemede kullanılmış en genel simülasyon tekniklerinin içerdiği genel prensiplerin bazıları ele alındı. Grand kanonik simülasyon yöntemiyle gözenekli katılarda adsorpsiyon işlemi incelendi. Adsorpsiyon izotermleri, sabit sıcaklık ve kimyasal basınçta bir gaz yada sıvı içeren depo ile temas ettirilen zeolit için grand kanonik simülasyonlar kullanılarak hesaplanmıştır Anahtar KelimelenZeolit A, Simülasyon, Adsorpsiyon, Animasyon
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis COMPUTER SIMULATION OF ADSORPTION OF SOME MOLECULES TO STRUCTURE OF ZEOLITE A AND ITS ANIMATION MAHMUT KANTAR Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physical Program Supervisor: Prof. Dr. Önder ORHUN 2002, 76 pages Applications of adsorption are very-rapidly growing, extending from areas of industrial importance as adhesives, catalysts, colloids, surface coatings and thin films. In recent years, two new major developments have contributed to these general areas. One is the rapid expansion and refinement of experimental techniques and other is the introduction of computer simulation into the study of interfaces. Interface computer simulation methods enable us to study such systems and predict their properties through the use of techniques that consider small replications of macroscopic system with manageable numbers of atoms or molecules. Simulation techniques also enable the time dependent behavior of atomic and molecular systems to be determined. In this study, we deal with zeolite structure and adsorption process in zeolite. In this study, some of general principles involved in the most common simulation techniques used in molecular modeling as the molecular dynamics and Monte Carlo method are presented. Adsorption process by means of grand canonical Monte Carlo simulation method was applied in the zeolite. The adsorption isotherms were calculated using grand canonical simulations in which the zeolite was coupled to a reservoir, consisted a gas or a liquid at constant temperature and chemical potential.