Research on the architectural use of photovoltaic (PV) components in Turkey from the viewpoint of building shape
Yapının biçimlenişi açısından forovoltaik (PV) bileşenlerin mimaride kullanımının Türkiye koşullarında irdelenmesi
  1. Tez No: 169138
  2. Yazar: MÜJDE ALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN TÜRKÇÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik, Binalarla Bütünleştirilmiş Fotovoltaik Modüller, Mimarlık, Enerji, Güneş Mimarisi vii, Photovoltaics, Building Integrated Photovoltaic Modules (BIPV), Architecture, Energy, Solar Architecture
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
YAPININ BİÇİMLENİŞİ AÇISINDAN FOTOVOLTAİK (PV) BİLEŞENLERİN MİMARİDE KULLANIMININ TÜRKİYE KOŞULLARINDA İRDELENMESİ OZ Bu çalışmanın amacı, yeni yapı bileşeni“Fotovoltaik Bileşenleri”, mimarideki uygun ve verimli kullanımlarını mimarlara tanıtmak ve enerji açığı olan ülkemizde, önemli miktarda enerjinin kullanıldığı binalardaki elektrik enerjisi ihtiyacının binanın kendisi tararından karşılanmasını sağlamak, bir başka deyişle bu binaları enerji açısından kendi kendine yetebilen strüktürlere dönüştürmektir. Bu güneş enerjisinden direkt olarak elektrik enerjisi üreten Fotovoltaik panellerin kullanımının tasarım aşamasından başlayarak mimariyle bütünleştirilmesi ile sağlanabilir. Bu amaçla bu çalışmada PV panellerin İzmir şartlarında gölgeleme elemanı olarak mimariye uyarlanması için bir yöntem önerisi getirilmiş, bu yöntem önerisinde detaylandırılmaları, gölgeleme analizi ve simülasyon programı PVSYST V3.3 kullanılarak yapılmıştır.“Binalarla Bütünleştirilmiş Fotovoltaik Modüller”in Türkiye'de İzmir şartlan için gölgeleme elemanı olarak kullanımı için bir metod öneren çalışma, altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, problemin tanımı, çalışmanın konusu, amacı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde, fotovoltaik sistemler tanıtılarak PV bileşenlerin ve Binalarla Bütünleştirilmiş Fotovoltaik modüllerin kullanım alanları ve durumu ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, fotovoltaik panellerin mimaride kullanım olanakları strüktürel açıdan irdelenmiştir. viDördüncü bölümde, fotovoltaik panelin gölgeleme elemanı olarak kullanıldığında, en fazla verime sahip olması için gerekli optimum panel eğim açısının ve optimum yönlenmenin belirlenmesi için önerilen yöntem anlatılmıştır. Beşinci bölümde, tezde önerilen ve dördüncü bölümde anlatılan yöntem, örnek bina olarak seçilen DEÜ Mimarlık Fakültesi binasında uygulanmıştır. Sonuç bölümü olan altıncı bölümde, PV panelleri tasarımlarında optimum verimi elde edebilmek için optimum yönlendirme ve eğim açılarıyla kullanmak isteyen mimara yardımcı olacak metodun sonuçlan tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
RESEARCH ON THE ARCHITECTURAL USE OF PHOTOVOLTAIC (PV) COMPONENTS IN TURKEY FROM THE VIEWPOINT OF BUILDING SHAPE ABSTRACT The aim of this study is to introduce the new construction component“photovoltaic components”, their proper and efficient use in architecture to the architects and to meet the electrical energy demand of buildings, which have considerable energy consumption, by the building itself, or in other words to turn these buildings into self-sufficient structures in terms of electricity consumption. This could be reached by integrating photovoltaic (PV) panels, which produce electrical energy directly from solar energy, beginning from the design stage of the building. For this purpose, in this study, a method proposal for the integration of PV panels into architecture in Izmir conditions as shading devices is examined, in this method proposal their detailing is done with the use of shading analysis and simulation program PVSYST V3.3. The study, which proposes a method for the use of“Building Integrated Photovoltaic Modules”in Turkey for Izmir conditions as shading elements, consists of six chapters. In the first chapter, the subject, description of the problem, aim of the study and method of the study is explained. In the second chapter, PV systems are described; the situation and the application areas of both PV components and BIPV modules are examined. In the third chapter, the possibilities of using photovoltaic panels in architecture are examined from the structural point of view. IVIn the fourth chapter, the proposed method for determining optimum tilt angle and optimum orientation angle for the PV panels which are being used as shading devices is explained. In the fifth chapter, the proposed method is applied on the sample building: DEU Faculty of Architecture building. In the sixth chapter, which is the conclusion, the results of this method that would help the architect who wants to use PV panels in his design with optimum orientation and tilt angles to obtain the optimum output are discussed.