Hasar görmüş önemli bir binanın onarım ve güçlendirilmesi
Repairing and strengthening of an important damaged building
  1. Tez No: 119738
  2. Yazar: KIVANÇ TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. YUSUF DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hasar, onarım, güçlendirme, yapı davranışı, damage, repairing, structural analysis, earthquake
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HASAR GÖRMÜŞ ÖNEMLİ BİR BİNANIN ONARIM VE GÜÇLENDİRİLMESİ KIVANÇ TAŞKIN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Dr. Yusuf Demirel 2002, 98 sayfa Betonarme yapıların onarım/güçlendirilmeleri son yıllarda önem kazanmıştır. Yaşanılan depremler de binaların hasar görsün yada görmesin güvenilirliklerine dikkat çekmiştir. Bu nedenle Eskişehir'de hasar görmüş önemli bir binanın onarım/güçlendirilmesi bu çalışmaya konu olmuştur. Binanın mevcut durumu incelenmiştir. Bu incelemelerden yapı ile ilgili sorunlar ve yapısal bozukluklar belirlenmiş ve nasıl bir çözüme gidildiği anlatılmıştır. Betonarme binalarda oluşan hasar şekillerine genel olarak değinilmiştir. Kolon ve kiriş gibi taşıyıcı sistem elemanların onarım ve güçlendirme yöntemleri açıklanmıştır. Uygulama olarak Eskişehir'de (1975 Deprem Yönetmeliğine göre inşa edilmiş) 6 katlı bir betonarme yapı seçilerek; binanın onarım/güçlendirmeden önceki ve sonraki durumu, deprem kuvvetleri altında yapacağı davranış ETABS ve Probina programları kullanılarak belirlenmiştir. Binadan onarım/güçlendirme yapılmış beş adet örnek kolon seçilmiştir. Bu kolonlar Saatçioğlu beton modeline göre modellenmiştir. Kolonların davranışları incelenerek dayanım, süneklik, enerji tüketimi ve rijitlik değişimleri incelenmiştir. Yapının onarımı ve güçlendirme aşamaları ve gelecekte olabilecek bir deprem anındaki yapı davranışı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis REPEARING AND STRENGTHENING OF AN IMPORTANT DAMAGED BUILDING KIVANÇ TAŞKIN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Engineering Program Supervisor : Dr. Yusuf Demirel 2002, 98 pages In this study, repairing and strengtheninig of reinforced concrete buildings are reviewed and a strengthening application is practised. Firstly, an introduction to the topics of repairing and strengthening is given. The main principle of structural design and reasons of damages on are discussed. Techniques and methods related to repairing and strengthening of structural elements such as columns, shear walls and beams are disscussed and strengtheneing of the system by additional new bearing elements are detailed. The principles of prepairing project and project stages are disscussed. As an application a multi-storey reinforced concrete building designed according to the Turkish Seismic Code of 1975 was analysed according to the Turkish Seismic Code of 1998. Static and dynamic analyses of building was carried by SAP2000 and ETABS programs. As a result of these analysis, it was decided that strengthening was necessary. Strengthening was realised by adding new shear walls and jacketing of some available columns.