Poli (2-hidroksietilmetakrilat-co-metakriloamidohistidin) mikrokürelere Cu(II) şelasyonu ve sitokrom-c adsorpsiyonu
Cu(II) chelation and cytochrome-c adsorption to poly (2-hydroxyethylmethacrylate-co-methacrylamidohistidine) microbeads
  1. Tez No: 119745
  2. Yazar: SİBEL EMİR DİLTEMİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RIDVAN SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sitokrom-c, Metal Şelat Afinite Kromatografisi, Protein-Metal Etkileşimi, Proteinler, Cytochrome-c, Metal Chelate Affinity Chromatography, Protein-Metal Interaction, Proteins
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POLİ(2-HIDROKSIETİLMETAKRİLAT-co- METAKRİLOAMİDOHİSTİDİN) MİKROKÜRELERE Cu(II) ŞELASYONU VE SİTOKROM-c ADSORPSİYONU Sibel EMİR DILTEMIZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Rıdvan SAY 2002, 61 sayfa Bu çalışmada, Poli(2-Hidroksietil metakrilat-co-metakriloamidohistidin) [p(HEMA- co-MAH)] metal-şelat afinite sorbentlerinin geliştirilmesi ve bunların sitokrom-c adsorpsiyonunda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmanın birinci aşamasında, sitokrom-c spesifik metal şelat afinite sorbenti için p(HEMA-co-MAH) mikroküreler hazırlanmıştır. Sentezlenen polimerin karekterizasyonu elementel analiz, ^-NMR ve FTIR çalışmaları ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, poli(HEMA-co-MAH) polimerik mikrokürelerle Cu(II) iyonlan şelat formda bağlanmış ve bu bağlanmaya ortam pH'ı ve Cu(II) başlangıç konsantrasyonunun etkileri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise histidin/Cu(II) takılı polimerik mikrokürelere sulu çözeltilerden sitokrom-c adsorpsiyonuna etki eden parametreler olarak Cu(II) başlangıç derişimi, sitokrom-c başlangıç derişimi ve ortam pH'ının etkileri çalışılmıştır. Son bölümde polimerik mikrokürelere adsorplanan sitokrom-c moleküllerinin desorpsiyonu ve mikrokürelerin tekrar kullanılabilirlikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master of Science Thesis Cu(H) CHELATION AND CYTOCHROME-c ADSORPTION TO POLY(2-HYDROXYETHYLMETHACRYLATE-co- METHACRYLAMİDOHİSTİDİNE) MICROBEADS Sibel EMİR DİLTEM İZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemistry Program Supervisor: AssocProf. Rıdvan SAY 2002, 61 pages In this study, development of poly(2-hydroxyethylmethacrylate-co- methacrylamidohistidine) |p(HEMA-co-MAH)] metal-chelate affinity sorbents and its usefulness for cytochrome-c adsorption were researched. In the first step, p(HEMA-co-MAH) microbeads were prepared for cytochrome-c specific metal chelate affinity sorbent. The characterization of synthesized polymer was evaluated by elemental analysis, 'H-NMR and FTIR. Then, Cu(II) ions were loaded to p(HEMA-co-MAH) microbeads and the effect of pH and Cu(II) initiation concentration on loading of Cu(II) were investigated. In the third stage, the conditions like Cu(II) initiation concentration, cytochrome-c initiation concentration, buffer type, pH and ionic strength for the adsorption of cytochrome-c from aqueous solution were studied. Finally, desorption of adsorbed cytochrome-c on polymeric microbeads and reusebiliry of microbeads were investigated.