RAPD-PCR tekniği ile gammarus türlerinin filogenetik ilişkisinin belirlenmesi
The Identification of relationsheep between gammarus species by RAPD-PCR
  1. Tez No: 119744
  2. Yazar: AYLA DÜZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gammarus, RAPD-PCR, Filogeni, Porsuk Çayı, Gammarus, RAPD-PCR, Phylogeny, Porsuk River
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi RAPD-PCR TEKNİĞİ İLE GAMMARUS TÜRLERİNİN FİLOGENETİK İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Ayla DÜZEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr Ahmet ÖZATA 2002, 60 sayfa Bazı türlerin hem sistematik hemde genetik çalışmaları için bazı moleküler markırlar geliştirilmiştir. Bunlar izozim, restriksiyon uzunluk polimorfizmi (RFLP) ve rastgele çoğaltılmış polimeraz DNA polimeraz zincir reaksiyonu (RAPD-PCR) dur. RAPD-PCR ekonomik olması ve genomik bilgiye ihtiyaç duyulmaması nedeniyle genetik polimorfizmin belirlenmesi için tercih edilmiştir. Bu çalışmada Eskişehir, Porsuk Çayı'nın Regülatör ve Kanlıkavak istasyonlarından Gammarus pulex örnekleri toplandı. Bu örneklerin DNA' larının 19 primerle amplifikasyonu denenmiştir. Denenen primerlerden 3 tanesinin verdiği amplifîkasyon sonuçlarına göre; Gammarus pulex'de tür içi polimorfizm olduğu belirlendi. Bu çalışma RAPD-PCR tekniğinin tür içi varyasyonların belirlenmesinde faydalı olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT M.Sc.Thesis THE IDENTIFICATION OF RELATIONSHIP BETWEEN GAMMARUS SPECIES BY RAPD-PCR AylaDUZEN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Programme Adviser : Prof.Dr Ahmet OZATA 2002, 60 pages Molecular markers are currently being developed for identification of some species using isozymes, restriction fragment length polimorphism (RFLP) and random amplified polymorphic DNA polymerase chain reaction (RAPD-PCR). RAPD-PCR is economic, less laborious and does not need genetic information. In this work genetic polymorphism on intraspecies by RAPD-PCR method was studied. Gammarus pulex was collected from Regulator and Kanlikavak area of Porsuk River, Eskişehir. Amplification with 19 primers of these samples DNA was tried with respect to the result of 3 of amplification. As a result of three amplification intraspecific polymorphism of Gammarus pulex was detected. According to our study, RAPD-PCR was found to be useful to determine genetic variation among Gammarus pulex species.