Yenilenebilir enerji kaynağı olarak defne (Laurus nobilis L.) çekirdeğinden sıvı yakıt üretimi
Assessment of laurel (Laurus nobilis L.) seed as a renewable energy source for the production of biooil
- Tez No: 119752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT HAKKI BEİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Defne (Laurus nobilis L.), Piroliz, Biyokütle, Yenilenebilir Enerji, Laurel (Laurus nobilis L.), Pyrolysis, Biomass, Renewable Energy
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tezde, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan defne çekirdeğinden termokimyasal dönüşüm yöntemi ile günümüzde kullanılan yakıtlara alternatif olabilecek sıvı ürün elde edilme olanakları araştırılmıştır. Deneyler, piroliz ürünleri üzerine son piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı, partikül boyutu ve sürükleyici gaz akış hızı parametrelerinin etkisini belirlemek amacıyla sabit yatak reaktör ve sabit yatak borusal reaktöründe gerçekleştirilmiştir. Laboratuar ölçekteki sabit yatak piroliz denemelerinden elde edilen verilerden hareketle defne çekirdeğinin pilot ölçek pirolizine temel oluşturacak denemeler sürekli akım hareketli yatak reaktöründe yürütülmüştür. Çalışmalarda optimum koşullarda elde edilen sıvı ürünün spektroskopik ve kromatografik yöntemlerle yapısı araştırılmıştır. Sıvı ürün veriminde en yüksek verim sabit yatak hızlı piroliz şartlarında % 44.89 ile 0.600-0.850 mm partikül boyutundaki numune için 500-600 °C son piroliz sıcaklığı, 300 °C dk1 ısıtma hızı ve 50 mi dk"1 azot gazı akış hızında elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen sıvı ürünün, günümüzde kullanılan sıvı yakıtlara benzer yenilenebilir bir enerji kaynağı ve çeşitli kimyasallar için hammadde olarak kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the thermochemical conversion of sweet bay (Laurus nobilis L.) seed into renewable fuels was studied in fixed bed slow and fast pyrolysis reactor on bench scale. The experiments were performed in order to evaluate the effect of particle size, final pyrolysis temperature, heating rate and sweeping gas flow rate on pyrolysis conversion and products yield i.e. oil, char, gas. The data obtained on bench scale was also applied to the semi-pilot continuous flow moving bed pyrolysis reactor for an initiation of small scale conversion unit. Pyrolytic oil sample obtained at the conditions giving the highest oil yield was subjected to spectroscopic, chromatographic and some standard fuel quality analysis. The highest oil recovery was 44.89 % at the conditions of particle size between 0.600 and 0.850 mm, pyrolysis temperature at 500-600 °C, heating rate of 300 °C min'1 and nitrogen flow rate of 50 ml min"1. Sweet bay pyrolytic oil had compatible quality specifications to be used for power production.