Çeşitli çevresel kirleticilerin gammarus pulex'deki Se-bağımlı ve Se-bağımsız glutatyon peroksidaz enzim aktivitelerine olan etkileri ve enzimin bazı biyokimyasal özellikleri
The Effects of various environmental contaminants at the activity of Se-dependent and Se-independent glutathione peroxidase enzymes in gammarus pulex and some biochemical features of this enzymes
  1. Tez No: 119751
  2. Yazar: MEHMET ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gammarus pulex, Se-Bağımlı Glutatyon Peroksidaz, Se-Bağımsız Glutatyon peroksidaz, Kurşun, Gammarus pulex, Se-dependent Glutathione peroksidase, Se- independent Glutathione peroksidase, Lead
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ ÇEVRESEL KİRLETİCİLERİN Gammarus pulex'DEK İ Se-BAĞIMLI VE Se-BAĞIMSIZ GLUTATYON PEROKSİDAZ ENZİM AKTİVİTELERİJME OLAN ETKİLERİ VE ENZİMLERİN BAZI BİYOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ MEHMET ERDEM Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ahmet ÖZATA 2002, 37 sayfa Glutatyon peroksidaz (EC1.11.1.9) redükte glutatyon'un okside glutatyon'a hidrojen peroksit etkisi altında oksidasyonunu katalizler. Selenyum bağımlılığı açısından Glutatyon peroksidaz iki forma ayrılır: Se-bağımlı Glutatyon peroksidaz ve Se-bağımsız Glutatyon peroksidaz. Se-bağımlı Glutatyon peroksidaz hem sitozolde hem mitokondride bulunan tetramer yapıda, 84000 D molekül ağırlığında hem hidrojen peroksitle hem de organik hidroperoksitlerle yüksek aktivite gösteren bir enzimdir. Enzim hücreyi, hücre membranında organik hasara karşı korur. Se-bağımsız glutatyon peroksidazlar Glutatyon S-transferazlardır: GST (EC 2.5.1.18). Bunlar merkapturik asit oluşumunun ilk basamağının katalizinde gözlenmiştir. Enzim dimer yapıdadır ve molekül ağırlığı yaklaşık 50000 D, yedi farklı formda alt üniteden meydana gelmiş ve sekiz izozimi vardır. Bu çalışmada, omurgasız canlılardan Gammarus spp.'de enzimin kurşun ile olan inhibisyonu ve bazı biyokimyasal özellikleri incelenmiştir. EC5o değeri Gammarus spp. 'lara uygulanarak, kurşunun in v/vo'da Glutatyon peroksidazlar üzerine olan geciktirici etkisi saptanmış ve zamana göre değişimi incelenmiştir. Glutatyon peroksidaz geciktirmesinin zamana ve kurşun miktarına bağlı olarak arttığı bulunmuştur. Bu çalışmada, Gammarus spp. Se-bağımlı Glutatyon peroksidaz'ın optimum aktivitesinin 7.2- 8.5 arasında, Se-bağımsız Glutatyon peroksidaz'ın optimum aktivitesinin ise 7-8 arasında olduğu bulunmuştur. Gammarus spp. Se-bağımlı Glutatyon peroksidaz aktivitesinin Cu+2 ve Zn+2 iyonları ile azaldığı gözlenmiştir. Buna ilave olarak Gammarus spp. Se-bağımsız Glutatyon peroksidaz aktivitesinin Cu+2 ve Zn+2 iyonları ile azaldığı gözlenmiştir. Kinetik analizler sonucu Se-bağımlı Glutatyon peroksidaz için Knl= 4, Vnlax = 0,016 olarak bulunurken Se-bağımsız Glutatyon peroksidaz için bu değerler Km= 0,56, Vmax = 0,009 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE EFFECTS OF VARIOUS ENVIROMENTAL CONTAMINANTS AT THE ACTIVITY OF Se- DEPENDENT AND Se-INDEPENDENT GLUTATHION PEROXIDASE ENZYMES IN GAMMARUS pulex AND SOME BIOCHEMICAL FEATURES OF THIS ENZYMES MEHMET ERDEM Anadolu University Graduate School of Naturel and Sciences Biology Program Supervisor: Prof. Ahmet ÖZATA 2002, 37 pages Glutathione peroxidase (EC 1.11.1.9) catalyses the oxidation of GSH to GSSG at the expense of H202.According to selenium dependency, GSH-Px can be divided into two forms: Se-dependent and Se-independent GSH-Px. Se-GSH-Px is a tetramer of Mw 84000 with high activity towards both HjOj and organic hydroperoxides, found in both cytosol and mitochondria. The enzyme protects the cells against organic damage of the cell membrane. Se-independent GSH-Pxs are the GSH-S transferases: GST (EC 2.5.1.18). They were observed in the catalysis of the first step formation of mercapturic acide. The enzymes are dimerous and their Mws number approximately 50000 with at least seven different forms of domain and eight isoenzymes. In this study, inhibition of GSH-Px enzymes with lead and biochemical features of the enzyme in one of invertebrates, namely in Gammarus spp, has been determined. Inhibitory effect of lead on in vivo GSH-Px's and its variation with time has been analysed by applying EC50 value to Gammarus spp. It has been found that GSH-Px inhibition has increased with time and the amount of lead in Gammarus spp. In the study, optimum activity of Gammarus spp. Se-dependent GSH-Px has been found to be around 7.2-8.5 and optimum activity of Se-independent GSH-Px has been found to be 7-8. The activity of Gammarus spp. Se-dependent GSH-Px decreased with Cu+2 and Zn+2 ions. In addition, the activity of Gammarus spp. Se-dependent GSH-Px decreased with the Cu+2 and Zn+2 ions. As a result of the kinetic analyses Km = 4, Vmax = 0,016 were determined for the Se-dependent enzymes. Where as Km = 0,56, Vmax = 0,009 were found for the Se-independent enzymes.