Perovskit yapıların özellikleri ve kullanım alanlarındaki yeni gelişmeler
New developments in the properties and usage areas of perovskite structures
  1. Tez No: 927312
  2. Yazar: MUSTAFA ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZPOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Perovskit, Perovskit Minerali, Perovskit Yapısı, Isıldama, Günes Pilleri, Yenilenebilir Enerji, Perovskite, Perovskite Mineral, Perovskite Structure, Luminescence, Solar Cells, Renewable Energy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünya'nın var olusundan bu yana, basta insanoglu olmak üzere bütün canlılar yasam kalitelerini arttırabilmek için sürekli arayıs içerisinde olmuslardır. Kimileri saglam barınaklar yapmıslar, kimileri kolay ulasılabilir gıdalar ve bu gıdaların tüketim yollarını aramıslardır. Böylece, canlılık var olusundan buyana sürekli yasam sürecini iyilestirme yolları aramıstır. ste bu arayısların basında da enerji gelmektedir. Dünyadaki tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara, bitkilerden, mantarlara kadar bütün canlılar için olmazsa olmazların basında enerji gereksinimi gelmistir. Enerji, yasamı kolaylastırmak, hareket, ısınma, aydınlanma, ulasım ve iletisim gibi temel gereksinimleri karsılamak için çok büyük bir öneme sahiptir. Bu enerjiyi ya da enerji kaynaklarını da arayıslar neticesinden bulmuslardır. Bütün canlılar ilk olarak vücutlarının ihtiyaç duydugu biyolojik enerjiyi besinlerden elde etmislerdir. Sonrasında fosil yakıtlar olarak bilinen, petrol, dogalgaz, kömür gibi maddelerden enerji elde etmislerdir. Son zamanlarda azalma egilimi gösteren aynı zamanda da çevreye verdigi atmosferik zararlardan dolayı tercih önceligini yitirmeye baslayan enerji kaynaklarının yerini, yenilenebilir enerji diye tanımladıgımız çevreye karsı zararı olmayan ve sürekliligi olan madde veya kaynaklar almaya baslamıstır. Yenilenebilir enerji kaynakları sürdürülebilir bir kaynaktır. Bu baglamda yenilenebilir kaynaklar sıralamasının en basında, dünya canlılıgının da en büyük enerji kaynagı olan Günes gelmektedir. Günesten elde edilen enerjilerin depolanması için arayıslar yapılmıs ve son zamanlarda elde edilen perovskit mineralinin, insanlık gelecegine büyük katkı sagladıgı ispatlanmıstır. Perovskit günes pilleri elde edilerek içerisinde bulunan günes ısıgını emen katmanlar sayesinde aynı günes ısıgından, çok daha fazla elektrik üretilmesine olanak saglanmıstır. Ayrıca perovskit minarelleri görünür ısıgı absorbe etme ve ısıldama özellikleri oldukça iyi olan mükemmel saf kristallerdirler. Bu özellikleri sayesinde de çok daha ucuz, daha verimli ve kullanıslı günes panelleri ve led aydınlatmalar elde edilmektedir. Bu çalısmada oksit mineralleri kategorisinde yer alan ABX3 kristal yapısına sahip perovskit mineralleri incelenmistir. Perovskit yapıları hakkında bilgiler toplandı. Bu yapıların özellikleri incelenerek perovskit minerallerinin elde edilme yöntemleri arastırıldı. Ayrıca kullanım alanları ve kullanım alanlarındaki yeni gelismeler de incelendi.
Özet (Çeviri)
All living things, especially human beings, have been in constant search to improve their quality of life since the existence of the world. Some people strong built shelters, others looked for easily accessible foods and ways to consume these foods. So, living has constantly sought ways to improve its life process since its existence. Firstly comes energy of these searches. Energy is one of the essential requirements for all living things on Earth, from single-celled creatures to multi-celled creatures, from plants to fungi. Energy is of great importance to make life easier and to meet basic needs such as movement, heating, lighting, transportation and communication. They found this energy or energy sources as a result of their searches. All living things first obtained the their bodies needed biological energy from foods. Later, they obtained energy from substances such as oil, natural gas and coal, known as fossil fuels Energy sources. Lately shown a tendency to decrease and at the same time have begun to lose their priority due to the atmospheric damage they cause to the environment, have begun to be replaced by substances or sources that are sustainable and harmless to the environment. Lately define as renewable energy. Renewable energy sources are a sustainable source. In this context, at the top of the list of renewable resources is the Sun, which is also the largest energy source of world life. Searches have been made to store the energy obtained from the sun. It has been proven that the recently obtained perovskite mineral makes a great contribution to the future of humanity. By obtaining perovskite solar cells, it is possible to produce much more electricity from the same sunlight, thanks to the layers that absorb sunlight. In addition, perovskite minerals are perfectly pure crystals with very good light absorption and luminescence properties. Thanks to these features, much cheaper, more efficient and useful solar panels and LED lighting can be obtained. In this study, peroxide minerals with ABX3 crystal structure, which are in the oxide minerals category, were examined. Informations about perovskite structures was collected. The properties of these structures were examined and the methods of obtaining perovskite minerals were investigated. In addition to its areas of use and new developments in its areas of use were also examined.