Engellilere yönelik veri tabanı tasarımı ve işitme engelliler ile ilgili uygulama
The Design of database directed towards the disabled and the application related to the hearing-impaired
- Tez No: 119753
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR HOŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Engelli, İşitme Engelli, Veritabanı, Veritabanı Tasarımı, Impaired, Hearing-Impaired, Database, The Design DataBase
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ENGELLİLERE YÖNELİK VERİT ABANI TASARIMI ve İŞİTME ENGELLİLER İLE İLGİLİ UYGULAMA BÜLENT GAYTANLI Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı - Bilişim Danışman: Prof. Dr. Yaşar HOŞCAN 2002, 62 sayfa Bu tezde, işitme engellilerin kimlik bilgileri, nüfus, eğitim ve istihdam bilgilerini kapsayan veritabanının tasarlanması ve 16 ilden toplanan bulgulara dayalı olarak işitme engellilerin mevcut durumlarının saptanması amaçlanmıştır. Bu amacın gerçekleştirilmesine yönelik olarak işitme engeli kavramı ve genel olarak engellilere yönelik veritabanının temelini oluşturacak işitme engellilere ilişkin temel değişkenler açıklanmıştır. Daha sonra geliştirilen veritabanının anlaşılması ve ön bilgi sağlaması amacıyla veritabanı kavramı ele alınmıştır. İşitme engellilere yönelik veri tabanının tasarımı ve paneller üzerindeki işlemler mevcut verilerle bütünleştirilerek açıklanmıştır. Araştırmada işitme engellilere ilişkin mevcut verilerin yeterli, tutarlı ve güncel olmadığı saptanmıştır. Kurumlararası işbirliğinin sağlanması ve bu kurumlar tarafından işitme engellilere yönelik düzenlemelerin gerçekleştirilmesi için, Engellilere Yönelik Veritabanı Sistemi' nin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ayrıca veritabanının, işitme engelli bireylere ait bilgilerin daha hızlı ve yaygın olarak paylaşılmasına olanak sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE DESIGN OF DATABASE DIRECTED TOWARDS THE DISABLED AND THE APPLICATION RELATED TO THE HEARING-IMPAIRED BÜLENT GAYTANLI Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Computer Engineering Program - Bilişim Supervisor: Prof. Dr. Yaşar HOŞCAN 2002, 62 pages In this dissertation, it was aimed to design the data including population, education and employment information of the hearing-impaireds and to determine the current situation from the findings collected from 16 cities. For the pursuit of this goal, the term of hearing impairement and basic variables related to hearing-impaired people which would form the basis of data directed towards the disabled in general was explained. Later, to understood the developed database and to provide preliminary information, the term of database was taken into consideration. The design of database directed towards hearing-impaired and operations over the panels was explained by unifying existing data. In this work, it was found that the existing data related to the hearing-impaireds is not sufficient, consistent and contemporary. To provide cooperation among institutions and to realise the regulations related to the hearing-impaireds by those institutions, it was shown that Database Systems Towards the Disabled is necessary. In addition to this, it was concluded that the database would provide the sharing of information of the hearing-impaired individuals more quickly and in a widespread way.