Eskişehir Kızılcaören yöresindeki zenginleştirilmiş nadir toprak elementlerinin SiAlON esaslı malzemelerde kullanım imkanının araştırılması
Investigation of the use of enriched rare earth elements located at Eskişehir Kızılcaören region in SiAlON based materials
  1. Tez No: 119759
  2. Yazar: AYŞE KALEMTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMAİL AKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zenginleştirilmiş nadir toprak elementleri, (3-SiAlON seramikler, oksinitrür cam ve cam seramikler, Enriched rare earth elements, (3-SiAlON ceramics, oxynitride glasses and glass-ceramics 11
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİŞEHİR KIZILCAÖREN YÖRESİNDEKİ ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ NADİR TOPRAK ELEMENTLERİNİN SİAION ESASLI MALZEMELERDE KULLANIM İMKANININ ARAŞTIRILMASI AYŞE KALEMTAŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Cemail AKSEL 2002, 65 sayfa Bu çalışmada Eskişehir Kızılcaören yöresi zenginleştirilmiş nadir toprak elementi karışımının |}-SiA10N, oksinitrür cam ve cam seramik üretiminde kullanım potansiyeli araştırılmıştır. P-SİAlON numuneleri içerdiği yüksek La konsantrasyonu yüzünden basınçsız sinterleme tekniğiyle sinterlenememiştir. Ancak, gaz basınçlı sinterleme yöntemiyle numunelerin tam yoğunluğa ulaşması sağlanmıştır. Basınçsız sinterleme tekniğiyle yoğunlaştırılan i) ticari olarak satılan nadir toprak elementleri içeren ve ii) zenginleştirilmiş nadir toprak elementleri içeren numunelerin taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve x-ışınları kırınım (XRD) analizleri sonucunda benzer yapılara sahip olduğu görülmüştür. Üretilen oksinitrür camlara uygulanan ısıl işlem sonrası; ticari olarak satılan nadir toprak elementleri ve zenginleştirilmiş nadir toprak elementleri içeren numunelerde farklı kristallenmelerin ortaya çıktığı belirlenmiştir. Zenginleştirme işlemi sonrası yapıda bulunan bazı elementlerin bu etkiye neden olduğu düşünülmektedir. Yapılan deneysel çalışmalar sonrası zenginleştirilmiş nadir toprak elementlerinin SiAlON seramikler, oksinitrür cam ve cam seramikler gibi değişik uygulama alanlarında kullanım potansiyelinin bulunduğu ancak, daha detaylı çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATION OF THE USE OF ENRICHED RARE EARTH ELEMENTS LOCATED AT ESKİŞEHİR KIZILCAÖREN REGION IN SiAlON BASED MATERIALS AYŞE KALEMTAŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor: Assist. Prof. Dr. Cemail AKSEL 2002, 65 pages In this study, the use of enriched Eskişehir Kızılcaören region rare earth elements in (3-SiAlON, oxynitride glasses and glass ceramics was investigated. Due to the high La content in P-SiAlON samples, full densification was only obtained by gas pressure sintering. XRD and SEM characterisation of the sintered samples containing, i) commercially available rare earth oxides and ii) enriched rare earth elements, revealed that their structures are similar to each other. After heat treatment of the oxynitride glasses, which was prepared with commercially available rare earth oxides and enriched rare earth elements, different crystallisation behaviour was observed. These results can be due to the existence of some impurities in the enriched rare earth element concentrate. Experimental studies showed that enriched rare earth elements have potential for application areas such as SiAlON ceramics, oxynitride glass and glass ceramics. However, further investigation is required to use these materials widely.