Saha seyrüsefer (RNAV) yaklaşma, bekleme, kalkış prosedürleri ve uygulaması
Area navigation (RNAV) approach, holding and departures procedures their application
  1. Tez No: 119760
  2. Yazar: RAİF AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR USANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Saha Seyrüsefer (RNAV), Bekleme, Yaklaşma, Kalkış Prosedürleri, Aletli Yaklaşma Haritaları (IAC), Area Navigation (RNAV), Holding, Approach, Departure Procedures, Instrument Approach Chart (IAC)
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SAHA SEYRÜSEFER (RNAV) YAKLAŞMA, BEKLEME, KALKIŞ PROSEDÜRLERİ VE UYGULAMASI RAİF AKTAŞ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Sivil Havacılık Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Öznur USANMAZ 2002, 108 Sayfa Geleneksel Bekleme, Kalkış, Geliş, Yaklaşma ve Pas Geçme prosedürleri tasarım parametreleri VOR, NDB ve DME gibi yer bazlı seyrüsefer yardımcıları kullanılarak yapılmaktadır. Saha seyrüsefer (RNAV-Area Navigation) kullanımı Terminal Hava sahası tasarımında daha fazla esneklik sağlamaktadır. Saha seyrüsefer yer bazlı, uydu bazlı veya uçak bazlı seyrüsefer sistemlerinin limitleri dahilinde veri alabilen ya da bu sistemlerin kombinasyonunda, uçağı dilediği uçuş yolunda uçma olanağı sağlayan bir seyrüsefer metodu olarak tanımlanır. RNAV iki nokta arasında direkt uçuşa izin verir. Bu çalışmada, bekleme, yaklaşma ve kalkış prosedürlerinin RNAV a dayalı tasarım faktörlerinin tanıtımı yapılmıştır. DME/DME ve GNSS RNAV kriterlerine bağlı olarak Aletli Yaklaşma Haritası (IAC) hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis AREA NAVIGATION APPROACH, HOLDING AND DEPARTURES PROCEDURES AND THEIR APPLICATIONS RAİF AKTAŞ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Civil Aviation Program Supervisor: Assoc. Prof. Öznur USANMAZ 2002, Page 108 Holding, Departure, Arrival, Approach and Missed Approach Procedures have been based on the use of ground based navigation aids (navaids) such as VORs, DMEs and NDBs, which have procedure design parameters. RNAV provides greater flexibility in Terminal Airspace design. RNAV defines a method of navigation which permits aircraft operation on any desired flight path within the coverage of ground or space based or self- contained navigation aids within the limits of the capability of combination of these. RNAV permits direct tracking between two waypoints. In this study, an introduction to design factor of holding, approach and departure procedures based on RNAV is given. RNAV Instrument Approach Chart (IAC) has been designed based on the DME/DME and GNSS criteria.