Atık su arıtma çamurunu değerlendirme imkanlarının araştırılması
The utilization of wastewater treatment sludge
  1. Tez No: 119800
  2. Yazar: ÖNER YUSUF TORAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKTAY BAYAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Arıtma Çamuru, Biomas, Kömür, Yakma, Dolaşımlı Akışkan Yatak, Sewage Sludge, Biomass, Coal, Combustion, Circulating Fluidized Bed
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışmada, atıksu arıtma çamurunun karakteristik özellikleri belirlenerek 125 mm iç çap ve 1.8 m yüksekliğe sahip laboratuvar ölçekli Dolaşımlı Akışkan Yatak (DAY) bir fırında; arıtma çamuru+kömür, arıtma çamuru+biomas ve arıtma çamuru+kömür+biomas karışımları şeklinde ayrı ayrı yakılmıştır. Deneysel çalışmalarda değişik arıtma çamuru/kömür/biomas oranla rı(% 0-20 çamur, %80-100 kömür ve %80-100 biomas) denenmiştir. Akışkan yatak malzemesi olarak silis kumu ve kül karışımı kullanılmıştır. Yatak boyunca oluşan basınç dağılımları (mbar), yatak sıcaklıkları (°C) ve baca gazındaki 02, S02, C02, CO, NOx ve CmHn konsantrasyonları on-line olarak ölçülmüştür. Ayrıca yanma verimi (%) ve termik kapasite (kW) değerleri belirlenerek; yatak sıcaklığı (°C), yakıt besleme oram (kg/s), terminal hız (m/sn) gibi işletme parametreleri için optimal çalışma koşullan tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a Circulating Fluidized Bed (CFB) of 125 mm in diameter and 1.8 m height was used to find out the combustion characteristics of waste water sludge. Sludge cake+lignite coal, sludge cake+biomass and sludge cake+biomass+lignite coal mixtures were burned separately. Various sludge cake/biomass/coal rations are tried. Silica sand and ash were used as bed materials. On-line concentrations of O2, SO2, CO2, CO and NOx were measured in the flue gas as well as temperature (°C) and pressure distributions (mbar) along the bed. Combustion efficiency and thermal capacity of sewage sludge/coal/biomass mixtures were calculated and the optimum conditions for operating parameters (bed temperature (°C), fuel feed rate (kg/h), terminal velocity (m/s)) were determined.