Kağıt endüstrisinden kaynaklanan atık suların anaerobik arıtımı
Anaerobic treatment of paper industry wastewater
- Tez No: 119808
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik Arıtma, Kağıt Endüstrisi, Kinetic Model, Mezofilik, Stover-Kincannon Modeli, Anaerobic treatment, paper industry, kinetic model, mesophilic, Stover- Kincannon Model II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ınııınmnrıiMnınr KAĞIT ENDÜSTRİSİNDEN KAYNAKLANAN ATTKSULARIN ANAEROBİK ARITIMI EMİNE ÖZGE PIRGUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Yıl: 2002, Sayfa:99 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Yrd. Doç. Dr. Ramazan BİLGİN Bu çalışmada atık kağıttan kağıt üretimi yapan bir fabrikanın atıksularının anaerobik yukarı akışlı filtrede mezofilik sıcaklıkta arıtımı çalışılmıştır. Elde edilen deneysel sonuçlara, organik yükleme hızını temel parametre kabul olarak kabul eden modifıye edilmiş Stover-Kincannon Kinetik Modeli uygulanarak Umax ve KB gibi kinetik sabitle elde edilmiştir. Yapılan çalışmada Umax ve Kb, sırasıyla 50,25 g/L.gün ve 60, 1 g/L.gün bulunmuştur. Reaktörün KOİ giderme verimi %70-85 arasında değişmiş ve artan organik yükle azalmıştır.Ayrıca reaktör performansını izlemek için AKM, NH4+, Alkalinite, pH gibi parametreler günlük olarak takip edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS ANAEROBIC TREATMENT OF PAPER INDUSTRY WASTEWATER EMINE OZGE PIRGUN DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Mesut BASIBUYUK Year: 2002, Pages: 99 Jury Asst. Prof. Mesut BASIBUYUK Prof. Ahmet YUCEER Asst. Prof. Ramazan BİLGİN In this study, treatment of real papermill wastewater has been investigated using an upflow anaerobic filter operated at mesophilic temperature mode. Various organic loading applied to the reactor. Data obtained from experimental work has been applied to modified Stover-Kincannon kinetic model in order to obtain Um ax and KB constants. It was found that UMax50.25g/L.day and Kb 60.1g/lday. In addition to there various parameters like TSS, NH4-N, alkalinity and pH have also been checked on regular basis. It was also found that COD removal efficiency varied between 70% and 85% and decreasing with an increasing organic loading rate.