Yenice Beldesi imar planı örneğinde imar planlarının stratejik çevresel değerlendirmesi
The Strategic environmental assessment of development plans and studying Yenice development plan as an example
  1. Tez No: 119807
  2. Yazar: İNCİ MAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Planı, Stratejik ÇED, Yenice, Development Plans, Strategic Environmental Assesment, Yenice II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
YÜKSEK LİSANS YENİCE BELDESİ İMAR PLANI ÖRNEĞİNDE İMAR PLANLARININ STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRMESİ İNCİ MAKAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yıl: 2002, Sayfa: 112 Jüri: Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yrd. Doç.Dr. Berrin SÎREL Yrd. Doç.Dr. Mustafa YEĞtN Araştırma; kentsel gelişim alanları için hazırlanan imar planlarına Stratejik Çevresel Etki Değerlendirmesi uygulanabilmesi için yapılmıştır. Stratejik ÇED için Mersin İlinin Tarsus İlçesine bağlı Yenice Beldesi araştırma alanı olarak seçilmiştir. Seçilme nedeni Yenice'nin imar yönünden henüz gelişmekte olan bir alan ve Stratejik ÇED uygulaması için iyi bir veri alam olmasıdır. İmar planlarına Stratejik ÇED uygulanması ülkemizde yeni yapılan bir çalışmadır. Bu çalışmada kullanılan önemli materyaller, mevcutta bulunan ve yürürlükte olan Yenice 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, anketler, 23.6.1997 tarihli ÇED Yönetmeliği ve Stratejik Çevresel Etki Değerlendirmesinin yasal olduğu ülkelerin ÇED prosedürleri ve bu konularla ilgili yapılmış olan çalışmalardır. Araştırma, verilerin toplanması, analiz, sentez, sonuç olmak üzere 4 aşamada yapılmıştır. Araştırma sonucunda hem Yenice için alternatif olabilecek bir imar planı önerilmiş, hem de imar planlarının hazırlanma sürecinde Stratejik ÇED'in uygulanabilmesi için öneri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STRATEGIC ENVIRONMENTAL ASSESMENT OF DEVELOPMENT PLANS AND STUDYING YENİCE DEVELOPMENT PLAN AS AN EXAMPLE INCI MAKAL DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUOVA Supervisor : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yean 2002, Sayfa: 112 Jury: Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Assoc. Prof. Berrin SİREL Assoc. Prof. Mustafa YE?İN The search is done for Strategic Environmental Assesment study on Development Plans that on city plans. For this study Yenice is chosen that depends on the Mersin City and Tarsus. Because it is a devoloping city and it has very suitable conditions and data base for this study. İn Turkey, Strategic EA is a new study case. The most important Materials that are used on this study is Yenice Development Plan is done at 1992, research report, puplic survey, regulation of E A that published on 23.06.1997, and the studies that were done before about Strategical EA at the other countries. The search is consist of four steps that they are collection of data, analysis, sentesis, and the result. The results are a new alternative development plan for Yenice and a studying chart for adapting Strategic EA on the Development Planning Steps.