Pamuk bitkisinde (Gossypium hirsutum L. ) azot ve pix (mepiquat chloride) uygulamalarının lif, iplik ve tohum kalitesine etkileri üzerine bir araştırma
A Research on the effect of nitrogen and pix (mepiquat chloride) applications on fiber, yarn and seed quality on cotton (Gossypium hirsutum L. )
  1. Tez No: 119820
  2. Yazar: N. BURÇAK ATÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL GÖRMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pamuk, Azot gübrelemesi, Pix uygulaması, lif, iplik, tohum kalitesi, Cotton, nitrogen fertilization, Pix application, fiber, yam, seed quality
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, 2000 yılında, pamuk bitkisinde azot (12, 18 ve 24 kg/da) ve Pix uygulamalarının (kontrol, taraklanma başlangıcında 25 cc/da, taraklanma başlangıcından 15 gün sonra 35 cc/da, çiçeklenme başlangıcında 35 cc/da, çiçeklenme başlangıcından 15 gün sonra 35 cc/da) koza, lif, iplik ve tohum kalitesine etkilerini saptamak amacı ile bölünmüş parseller deneme deseninde, üç yinelemeli olarak yürütülmüştür. En yüksek çırçır randımanı 18 kg azot dozunda çiçeklerime başlangıcından 15 gün sonra 35 cc/da Pix uygulamasında elde edilmiştir. Azot dozlarının ve Pix uygulamalarının incelenen tüm lif kalite Özelliklerine etkisi görülmemiştir. Soğuk çimlenme oranında azot uygulamalarının etkisi görülmezken, çiçeklenme başlangıcında 35 cc/da Pix uygulaması en yüksek soğuk çimlenme oranını sağlamıştır. İplik esnekliğinin artan azot dozu ile artma eğiliminde olduğu, en yüksek iplik esnekliğinin çiçeklenme döneminde yapılan Pix uygulamalarında oluştuğu belirlenmiştir. Taraklanma dönemine oranla çiçeklenme döneminde yapılan Pix uygulamalarının iplik kopma dayanıklılığında önemli düzeyde artış sağladığı bulunmuştur. İplikte kusur olarak bilinen ince ve kalın yerler yönünden en yüksek 24 kg azot dozunda ve çiçeklenme döneminde yapılan Pix uygulamalarında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2000 to determine the effects of nitrogen (12, 18 and 24 kgha l) and pix applications (check, 250 cc/ha at squaring stage, 350 cc/ha 15 days later the beginning of the squaring stage, 350 cc/ha at fowering stage, 350 cc/ha 15 days later the beginning of the flowering stage ) on the boll, fiber, yarn and seed quality of cotton {Gossypium hirsutum L.). The experimental design was split plots with 3 replications. The highest lint percentage was obtained at 350 cc/ha 15 days later the beginning of the flowering stage with the 180 kg/ha nitrogen level. Neither nitrogen levels nor Pix treatments did affect fiber quality characteristics. Cool germination rate was not affected by nitrogen levels, however Pix treatment at 350 cc/ha at the beginning of the flowering stage, gave the highest cool germination rate. Yarn elongation were increased significantly with increasing nitrogen levels and the highest yarn elongation was observed with Pix treatments at flowering stage. Yarn strength was significantly increased by the Pix treatments at the flowering stage, compared to the treatments at squaring stage. Thick and thin places in yarn were greater at the 240 kg/ha nitrogen levels with Pix treatments at flowering stage.