Pamukta (Gossypium hirsutum L.) ekim zamanı ve azot dozlarının verim ve kalite üzerine etkisi
Effect of sowing date and nitrojen levels on yield and quality on cotton (Gossypium hirsutum L.)
- Tez No: 65589
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DOĞAN ŞAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pamuk, Ekim Zamanı, Azot, Lif Verimi, Teknolojik özellikler, Cotton, Sowing Date, Nitrogen rate, Technological Characters, Fibre Yield
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma; pamuk bitkisinde farklı ekim zamanı ve azot dozlarının verim ve teknolojik özellikler üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla 1996 yetişme döneminde Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde yürütülmüştür. İki ekim zamanı ( 9 Mayıs, 31 Mayıs) ve beş azot dozunun (0, 6, 12, 18, 24 kg/da N) kullanıldığı bu çalışmada, ekim zamanının incelenen teknolojik özelliklerin çoğunda etkili olduğu, erken ekimle yüksek verim, orta incelikte ve mukavim liflerin elde edildiği, çırçır randımanı, 100, tohum ağırlığı, lif indeksi, % 60 koza açma zamanı ve odun dalı sayısının olumlu yönde etkilendiği, azot dozlarının ise incelenen özelliklerden ilk koza açma zamanında etkili olduğu ve azot dozlarının artmasıyla verimin de arttığı lif uzunluğu ve bitkideki koza sayısının ekim zamanı ve azot dozlarından etkilenmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in the Southeast Anatolian Agricultural Research Institute in 1996, to determine the effects of different sowing dates and nitrojen doses on the yield and technological characters in cotton. The two sowing dates ( 9 May and 31 May) and five nitrojen doses (0, 6, 12, 18, 24 kg/da N) was used in the study. The sowing date was found effective on most of the examined technological characters. Early sowing resulted in the middle thinnes and strong fiber, high ginning percentage, 100 seed weight and fibre index, earlier % 60 boll opening time and sufficient woody branch. Nitrogen doses are effective in the first boll opening time and increas in nitrojen doses, also caused yield increase, it was determined that the lenght of fibre and the number of boll per plant was not affected by the sowing date and nitrojen doses.