Redesign of high pressure water-jet cutting system
Yüksek basınçlı su jeti kesme sisteminin yeniden tasarlanması
- Tez No: 119819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET GEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su-Jeti ile Kesme, Basınç Yükseltici, Yeniden Tasarım Tekniği II, Waterjet Cutting, Intensifier, Redesign Technique
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YÜKSEK BASINÇLI SU-JETİ KESME SİSTEMİNİN YENİDEN TASARLANMASI MESUT TUTAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİMDALI Danışman : Doç. Dr. Necdet GEREN Yıl: 2002, Sayfa: 112 Jüri : Doç. Dr. Necdet GEREN : Prof. Dr. Erdem KOÇ : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU 1998 yılında, çalışma basıncı 1400 bar olan bir su jeti kesme makinesi prototipi, Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde tasarlanmış ve imal edilmiştir. Bu sistemin 1400 bar çalışma basıncında çalışmasına rağmen, montaj edilebilirlik ve bakım onarım gibi kriterler yönüyle keski eksiklikleri vardı. Ayrıca, 1400 bar çalışma basıncı daha sert metallerin ve diğer ticari kesme işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için yetersiz kalmaktaydı. Bu çalışmada, ilk prototipin ve onunla ilgili diğer parçaların çalışma basıncının 3000 bar' a yükseltilmesi, bununla birlikte mevcut sistemin“uygulanabilir yeniden tasarım tekniği”kullanılarak montaj, demontaj ve bakım onarım gibi kriterler doğrultusunda yeniden tasarlanması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS REDESIGN OF HIGH PRESSURE WATER-JET CUTTING SYSTEM MESUT TOTAL DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN Year: 2002, Pages: 112 Jury Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN Prof. Dr. Erdem KOÇ Assoc. Prof. Dr. Melih BAYRAMOGLU In 1998, a prototype waterjet cutting system was designed and manufactured for the 1400 bar operating pressure at the Mechanical Engineering Department of University of Çukurova. Even though the developed system operates successfully up to the 1400 bar operating pressure, the design of the intensifier has been found to be lacking certain features such as maintainability, assemblability, etc. and it has been designed for 1400 bar which is not suitable for hard material cutting or commercial cutting applications. This study aims to raise the operating pressure of the intensifier and its related parts from 1400 bars to 3000 bars and eliminate the design and assembly problems of the current system using applicable redesign techniques.