Çevresel imaj ve yapı ilişkisinin Adana'da örneklenmesi
The Samples of the environmental image and building relation in the Adana
- Tez No: 119829
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKİN ERTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çevre İmajı, Kentsel Çevre, Yapı, Mekan, Adana, Environmental Image, Urban Space, Building, Space, Adana n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇEVRESEL İMAJ VE YAPI İLİŞKİSİNİN ADANA'DA ÖRNEKLENMESİ Kadir GUNER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MİMARLIK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Erkin ERTEN Yıl: 2002, Sayfa: 107 Jüri : Prof. Dr. Erkin ERTEN : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKÎN : Yrd. Doç. Dr. Mustafe YEĞİN Kentsel çevre - insan ilişkisinde, insanların çevrelerinden edindikleri bilgiler doğrultusunda, zihinlerinde temsili bir kent haritası oluşturdukları bilinmektedir. Çevre imajı olarak adlandırdığımız bu harita; bireylere kent içerisinde yerlerini, yollarını, yönlerini bulurken, kullandıkları ipuçları ile örülüdür. Çalışmamızda, çevre imajının içerisinde bir ipucu olarak yapının üstlendiği rol ve bu rollerin belirleyicileri araştırılmıştır. Öncelikle kentin biçimlenişini sağlayan bileşenler incelenerek yapının buradaki yeri belirlenmiş, ardından insan çevre ilişkisi incelenerek çevre imajı ile yapı arasındaki bağlar açıklanmıştır. Son bölümde ise anket ve örnekleme çalışmaları ile yapının çevre imajı üzerindeki belirleyiciliğinin sonuçlan açıklanmıştır. Bu çalışmada elde edilen verilerin, henüz tasarım aşmasındaki çevrelerin imajları hakkında genel bir fikir edinilmesini sağlayarak, bir çok araştırmacı ve tasarımcı için yönlendirici olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE SAMPLES OF THE ENVIRONMENTAL IMAGE AND BUILDING RELATION IN THE ADANA Kadir GUNER DEPARTMENT OF ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLffiD SCBENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erkin ERTEN Year: 2002 Pages: 102 Jury: Prof. Dr. Erkin ERTEN : Prof. Dr. Erdoğan GÜLTEKİN : Assist. Prof. Dr. Mustafa YE?İN In the relation between urban space and human, it is known that people forms cognitive map mentally by acquired information from environment. This map so called environmental image, give some clue about the place and finding direction to human. In this study, the roles and determinity of these roles under taken bye structure in the environmental image were researched. Firstly the elements, which form the urban, were investigated. After that human environment relationship was researched and the relation between environmental image and structure were explained. At the last part the questionnaire and sampling study, which is due to investigation of determinity of structure over environmental image were done and results were explained. According to the data obtained from this study, it is thought that general information of undesigned environments can be adapted and this can be a guide for many designers.