Sera ortamında bitki gelişiminde görüntü işleme yöntemlerinin kullanılması üzerine bir araştırma
A research on the usage of image processing methods on plant growing in greenhouses
- Tez No: 119834
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ BAŞÇETİNÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, bitki izleme, yaprak alanı, Image processing, plant monitoring, leaf area II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bilgisayarlı görme ve görüntü işleme teknikleri, çeşitli endüstrilerde gözlem ve ölçme amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Tarımda bu tekniklerin kullanımı oldukça yenidir. Bilgisayar teknolojisinde; ucuz, fakat güçlü görüntü toplama ve analiz sistemleri, tarımsal uygulamalarda ve araştırmalarda yeni kullanım alanları açmıştır. Bitki gelişiminin izlenmesinde, yaprak alan indeksi önemli bir göstergedir. Yaprak alan indeksini belirlemede kullanılan birçok yöntem, yaprağa zarar vermektedir. Uygulanan bu yöntemlerle, bitki ve yaprak zarar görmemektedir. Yapılan çalışmada, sera ortamında yetiştirilen turunç fidelerinden yararlanılmıştır. Kamera yardımı ile bitki yapraklarındaki gelişmelerin görüntüleri haftalık olarak kaydedilmiş ve bunlar üzerinde çeşitli görüntü işleme yöntemleri uygulanarak yaprak alanları hesaplanmıştır. Bitkiye zarar vermeden yapılan ölçümler sonucu, sürekli olarak yaprak alanı belirlenebilmiş ve bitkideki gelişmelerin bu yöntemlerle izlenebileceği, görüntü işleme yöntemlerinin bu amaçla kullanılabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Machine vision and image processing techniques are being used extensively in various industries with the aim of observation and measuring. In agriculture, these techniques are fairly new. Cheap but effective image capture and analysis systems in PC's opened new fields in agricultural applications and researches. Leaf area index is a significant factor in the observation of plant growth. Many of the methods used in determining the leaf area give harm to the leaf However, this method does not give any harm either to the plant or to the leaf In this study, citrus seedlings grown in the greenhouses were used. Citrus seedlings grown in the greenhouses were enlightened by artificial light. Plant leaf images were recorded weekly using a camera recorder and leaf areas were calculated by applying various image processing methods on this views. As a result of measurements that do not give harm to the plant, leaf area could be determined and it was shown that image processing methods could be used for this purpose.