Esfenvalerate'nin oreochromis niloticus 'da karaciğerde GPT, AChE, ATPaz, antioksidant enzim aktiviteleri ve lipid peroksidasyonuna etkileri
Effects of esfenvalerate on GPT, AChE, ATPase, antioxidant enzyme activity and lipid peroxidation in the liver of oreochromis niloticus
- Tez No: 119852
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ÜNER, YRD. DOÇ. DR. ELİF ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Oreochromis nüoticus, Esfenvalerate, Antioksidant enzimler, GPT, AChE, ATPaz, Malondialdehit, LC50 %>, Oreochromis niloticus, Esfenvalerate Antioxidant enzymes, GPT, AChE, ATPase, Malondialdehyde, LC50 II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz YÜKSEK IJS ANS TEZİ ESFENVALERATENİN Oreochromis niloticus'da KARACİĞERDE GPT, AChE, ATPaz, ANTİOKSİDANT ENZİM AKTİVİTELERİ ve LİPİT PEROKSİDASYONUNA ETKİLERİ T&rin AYTEKIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Nevin ÜNER 2. Danışman: Yrd. Doç. Dr. Elif ORUÇ Yıl: 2002, Sayfa: 47 Jüri : Prof. Dr. Nevin ÜNER Prof. Dr. Cahit ERDEM Doç. Dr. M. Z. Lugal GÖKSU Yrd. Doç. Dr. Bedii CİCİK : Yrd. Doç. Dr. Elif ORUÇ Bu çalışmada, sentetik piretroit insektisit, esfenvaleratenin Oreochromis niloticus'da. LC50 değerinin belirlenmesi, karaciğerdeki etki şekli, karaciğer hasarı ve oksidatif stresle ilişkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Derişim ve süreye bağlı olarak antioksidant enzimler olan süperoksit dismutaz, katalaz, glutatyon peroksidaz aktiviteleri ile asetilkolinesteraz, sodyum- potasyum adenozintrifbsfataz, glutamik pirüvat transaminaz aktiviteleri ve malondialdehit miktarı spektroskopik yöntemlerle incelenmiştir. Esfenvaleratenin O. niloticus'da 96 saat LC50 değeri 5,06 ppb olarak ilk kez bu çalışma ile bulunmuştur. Esfenvaleratenin yüksek derişimlerinin ilerleyen sürelerde süperoksit dismutaz aktivitesini arttırırken glutatyon peroksidaz aktivitesini azalttığı belirlenmiştir. Katalaz, asetilkolinesteraz, sodyum-potasyum adenozintrifbsfataz, glutamik pirüvat transaminaz aktivitelerinin ve malondialdehit miktarının değişmediği saptanmıştır. Esfenvaleretenin O. nüoticus için toksisitesinin yüksek olduğu, yüksek derişimlerdeki kronik etkide oksidatif stresin ortaya çıkabileceği, nörotoksik olmadığı ve karaciğer hasan oluşturmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS of ESFENVALERATE on GPT, AChE, ATPaz, ANTIOXIDANT ENZYME ACTIVITIES and LIPID PEROXIDATION in LIVER of Oreochromis niloticus TiizinAYTEKIN DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Nevin UNER Advisor: Assist. Prof. Dr. Elif ORUÇ Year: 2002, Page: 47 Jury: Prof. Dr. Nevin ÜNER : Prof. Dr. Cahit ERDEM : Assoc. Prof. Dr. M. Z. Lugal GÖKSU : Assist. Prof. Dr. Bedii CİCİK : Assist. Prof. Dr. Elif ORUÇ The aim of the present study was to determine the LC50 value and the mode of action of the synthetic pyrethroid esfenvalerate and to find out the level of liver damage caused by this insecticide and its relation with oxidative stress in Oreochromis niloticus. Fish were exposed to different concentration of the insecticide over three periods and the activity of antioxidant enzymes such as superoxide dismutase, catalase and glutathione peroxidase together with the activities of acetylcholinesterase, sodium-potassium adenosine triphosphatase, glutamic pyruvic transaminase and the content of malondialdehyde were determined by using spectroscopic techniques. The 96 hour LC50 value of esfenvalerate was found as 5.06 ppb for the first time in the present study. At high concentrations of esfenvalerate superoxide dismutase activity increased and that of glutathione peroxidase decreased with time. Esfenvalerate did not effect the activities of catalase, acetylcholinesterase, sodium-potassium adenosine triphosphatase, glutamic pyruvic txarisaminase and the content of malondialdehyde. It was determined that esfenvalerate has a high toxicity to O. niloticus. Its chronical effect in high concentration might have caused oxidative stress. It was not a neurotoxic agent for O. niloticus and did not cause liver damage.