Antepfıstığı zararlılarına karşı kullanılan bazı pestisitlerin laboratuvar koşullarında Anthocoris minki dohrn. (Hemiptera:Anthocoridae)'ye etkilerinin belirlenmesi
The determination of effects of some pesticides, used against pistachio pests on Anthocoris minki dohrn. (Hemiptera:Anthocoridae) under laboratory conditions
- Tez No: 276287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL NECİP YARDIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Antepfıstığı, Anthocoridae, Anthocoris minki, pestisit, insektisit ve fungisit, Pistachio, Anthocoridae, A. minki, pesticide, insecticide and fungicide
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada antepfıstığı zararlılarına karşı kullanılan bazı pestisitlerin laboratuar koşullarında Anthocoris minki Dohrn. (Hemiptera: Anthocoridae)'ye etkilerinin püskürtme, daldırma ve kuru film yöntemleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 25±1°C sıcaklık, %65±5 orantılı nem ve uzun gün aydınlatma (16:8 aydınlık:karanlık) özelliklerine sahip iklim odalarında 6 tekerrürlü olarak ve her tekerrüre 10 birey gelecek şekilde yürütülmüştür. Çalışmada Chlorpyrifos-ethyl, Thiacloprid, Dimethoate, Bifenthrin, Esfenvalerate, Monocrotophos etkili maddeli insektisitler ile %65 Dodine etkili maddeli fungisit kullanılmıştır. Kullanılan pestisitler A. minki'nin bir günlük yumurtalarına farklı oranlarda etki göstermiştir. Hem püskürtme hem de daldırma yönteminde Chlorpyrifos-ethyl, Thiacloprid, Bifenthrin ve Esfenvalerate %55-62 arasında etki gösterirken, en az etkiyi %12-16 ile %65 Dodine göstermiş ancak bu etki önemli bulunmamıştır.Bifenthrin ve Efsenvalerate'ın kullanılan bütün yöntemlerde A. minki'nin farklı nimf dönemlerine ve erginlerine en etkili ilaçlar olduğu, % 65 Dodine'in ise en düşük etkiyi gösterdiği tespit edilmiştir. Ergin ve nimflere uygulanan pestisitlerin püskürtme ve daldırma yöntemlerinde benzer etkiler gösterdiği, püskürtmenin daldırmaya oranla genel olarak daha etkili olduğu, kuru filmin ise en az etki gösteren yöntem olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu çalışmada kullanılan insektisitlerin tamamının en az orta derecede zararlı olduğu, fungisitin zarar seviyesinin ise nispeten düşük olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of some pesticides, used against pistachio pests, on Anthocoris minki (Hemiptera: Anthocoridae) Dohrn. were determined using spray, immersion and dry film methods. Experiments were carried out with 6 replications, each including 10 individuals in laboratory, under 25±1°C temperature, 65±5% relative humidity and 16:8 light:dark period conditions. The insecticides, Chlorpyrifos-ethyl, Thiacloprid, Dimethoate, Bifenthrin, Esfenvalerate, Monocrotophos and the fungicide, 65% Dodine were used in the study. Pesticides had significant adverse effects with different rates on one day old eggs of A. minki. Chlorpyrifos-ethyl, Thiacloprid, Bifenthrin and Esfenvalerate had effect of 55-62%, while 65% Dodine had the least effect with a rate of 12-16% in both spray and immersion techniques, but this effect was not sicnificant.In all methods used, Bifenthrin and Efsenvalerate had the highest effect on A. minki while the fungicide, 65% Dodine, had the least effect. The spray and immersion methods caused similar effects, however pesticides applied with spray method were relatively more effective than those applied with immersion method on adult and immatures of A. minki while the dry film method exerted the least effect. As a result, all of the insecticides used in this study were found to be at least harmful at middle level, but the harmfulness of the fungicide was relatively low.