Süne ((Eurygaster integriceps put. ) (Heteroptera:Scutelleridae))'nin yumurta parazitoidi olan Trissolcus semistriatus nees (Hymenoptera:Scelionidae)'un bazı biyolojik özelliklerinin belirlenmesi, farklı yoğunluklarda doğaya salınması ve etkinlikleri
Determination of some biological properties of the sunn pest ((Eurygaster integriceps put.) (Heteroptera:Scutelleridae)) egg parasitoid Trissolcus semistriatus nees (Hymenoptera:Scelionidae), release at different densities and evaluation of effectiv
- Tez No: 119866
- Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL KORNOŞOR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Eurygaster integriceps, Trissolcus semistriatus, sıcaklık, parazitoit I, Eurygaster integriceps, Trissolcus semistriatus, temperature, parasitoid n
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz DOKTORA TEZİ SÜNE [(Eurygaster integriceps PUT.) (HETEROPTERA: SCUTELLERİDAE)]'NİN YUMURTA PARAZİTOİTİ OLAN Trissolcus semistriatus NEES (HYMENOPTERA: SCELİONİDAE)'UN BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ, FARKLI YOĞUNLUKLARDA DOĞAYA SALINMASI VE ETKİNLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Şener TARLA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİTKİ KORUMA ANA BİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Yıl: 2002, Sayfa: 123 Jüri : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Avni UĞUR Prof. Dr. Tacettin YAĞBASANLAR Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY Trissolcus semistriatus Nees'un farklı beş sıcaklıkta (18, 22, 26, 30 ve 34 °C, 16:8 A:K ve % 65+5 oransal nem) Süne (Eurygaster integriceps Put.) yumurtalarında dişi ve erkek yaşam süresi, ovipozisyon ve postovipozisyon süresi, yumurtaların kararma ve gelişme süreleri, verdiği birey sayısı, çıkış oram, dişi ve erkek sayısı ve cinsiyet oranına olan etkisi belirlenmiştir. Dişilerin farklı sayılarda erkek ile çiftleşmesinin verdiği birey sayısına ve cinsiyet oranına olan etkisi araştırılmıştır. Farklı konukçu {Eurydema ornatum L., Dolycoris baccarum L. ve Holcostethus vernalis Wolff) yumurtalarından elde edilen parazitoitlerin bazı biyolojik özellikleri belirlenmiştir. T. Semistriatus'un dört farklı yoğunlukta (650, 1300, 1950, 2600/dekar) doğaya salınmasıyla salım yapılan ve yapılmayan alanda Süne yumurtalarında parazitlerime ve parazitoit türlerin bulunma oranı karşılaştırılmıştır. Ayrıca, Süne'nin yeşil, açılmış ve parazitienmiş siyah yumurtalarının gözden kaçma oranlan alışılagelmiş tarla yumurta sürveyinde ve biçilmiş buğday bitkileri üzerinde laboratuarda hesaplanmıştır. Dişilerin yaşam süresi, ovipozisyon süresi, yumurtaların kararma süresi ve gelişme süresi sıcaklık artışına bağlı olarak azalmıştır. Araştırmada kaydedilen diğer bazı biyolojik özellikler sıcaklığa bağlı olarak birbirinden farklılık göstermiştir. T. semistriatus için gelişme eşiği ve termal konstant sırasıyla 1 1.79 °C, 138.8 gün-derece olarak doğrusal regresyon eğrisi yardımıyla hesaplanmıştır. Bir dekar buğday tarlasına 1950 adet yoğunlukta T. semistriatus'un. salınmasıyla birinci dölde % 8-16 oranında parazitoit artışı olduğu belirlenmiştir. Parazitli siyah yumurta paketleri yeşil bitki aksamı üzerinde parazitlenmemiş olanlara göre daha kolay görülürler. Böylece, bunun alışılagelmiş tarla yumurta sürveyinde parazitlenmenin yüksek oranda tahmin edilmesine neden olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS DETERMINATION OF SOME BIOLOGICAL PROPERTIES OF THE SUNN PEST [(Eurygaster integriceps PUT.) (HETEROPTERA: SCUTELLERIDAE)] EGG PARASITOH) (Trissolcus semistriatus NEES HYMENOPTERA: SCELIONIDAE), RELEASE AT DIFFERENT DENSITIES AND EVALUATION OF EFFECTIVENESS Şener TARLA DEPARTMENT OF PLANT PROTECTION INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Year:: 2002, Pages: 123 Jury : Prof. Dr. Serpil KORNOŞOR Prof. Dr. Nedim UYGUN Prof. Dr. Avni U?UR Prof. Dr. Tacettin YA?BASANLAR Prof. Dr. M. Rifat ULUSOY The effects of five constant temperatures (18, 22, 26, 30, and 34 °C at a L:D 16:8 photoperiod and 65+5 % RH.) on the male and female longevity, the length of oviposition and postoviposition period, blackening and development duration of the eggs, fecundity, emergence rate, male and female progeny, and sex ratio of Trissolcus semistriatus Nees (Hymenoptera: Scelionidae) were determined on the Sunn Pest (Eurygaster integriceps Putt.) eggs. The effects of fecundity and sex ratio were investigated with female which were mated different numbers of male. Some biological properties of the parasitoid obtaining on different pentatomids (Eurydema ornatum L., Dolycoris baccarum L. and Holcostethus vernalh Wolff) eggs were determined. Parasitoid species and parasiüzation rates on the Sunn Pest eggs in released and unreleased wheat fields were compared by releasing of T. semistriatus at four different (650, 1300, 1950, 2600/decare) population densities. In addition to this, the rates of escaping notice of green, hatched and black parasitized eggs of Sunn Pest were calculated in the usual field egg survey and on the cut wheat plants in the laboratory. Depending on the increasing temperature, the longevity of female, length of oviposition period, blackening time of the eggs, and development time were decreased. Depending on the different temperature, some other biological properties which recorded on the experiment were different to each other. The lower developmental threshold and the thermal requirement for T. semistriatus were calculated as 1 1.79 °C, 138.8 DD via linear regression, respectively. The increasing of parasitoids was determined 8-16 % on the first generation of T. semistriatus by releasing of at 1950 density in the one decare wheat field. The parasitized black egg masses are more apparent than unparasitized egg masses on the green fresh wheat part. So, It was put out that this caused over-estimating of egg parasitism in the usual field egg survey.