Oreochromis niloticus'un karaciğerinde metal etkileşimine bağlı kadmiyum, çinko ve bakır birikimi ve bunun metallothionein benzeri protein sentezine etkileri
Effects of interactions of cadmium, copper and zinc on metal accumulation in the liver of Oreochromis niloticus and their effects on the synthesis of metallothionein-like proteins
  1. Tez No: 119865
  2. Yazar: KALENDER EROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Metallothionein, Oreochromis niloticus, Balık, Jel filtrasyonu, Metal Etkileşimleri, Metallothİonein, Oreochromis niloticus, Fish, Gel Filtration, Metal Interactions. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
oz YÜKSEK LÎSANS TEZİ Oreochromis niloticus 'un KARACİĞERİNDE METAL ETKİLEŞİMİNE BAĞLI KADMİYUM, ÇİNKO ve BAKIR BİRİKİMİ ve BUNUN METALLOTHIONEIN BENZERİ PROTEİN SENTEZİNE ETKİLERİ Kalender EROĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mustafa CANLI Yıl: 2002, Sayfa: 86 Jüri: Prof. Dr. Mustafa CANLI : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL : Yrd. Doç. Dr. Mehmet SULANÇ Tatlı su balığı olan Oreochromis niloticus 14 gün süreyle 1 ppm derişimindeki kadmiyum, çinko ve bakırın tek olarak ve karışımlarının etkisine bırakılmıştır. Karaciğer Dokusu homojenatları Sephadex G-75 ile doldurulmuş kolondan yürütülmüş ve karaciğer dokusundaki proteinlerin jel filtrasyon profilleri belirlenmiştir. Ayrıca karaciğerdeki toplam metal ve protein düzeyleri de belirlenmiş ve sürfidril gruplarının, metallothionein benzeri proteinlerin ve bu proteinlere bağlı metallerin analizi yapılmıştır. Elde edilen eluatların 254 nm ve 280 nm'de ölçülen absorbans değerlerine göre yüksek moleküler ağırlıklı proteinlerin (YMAP, >80000 Da), orta moleküler ağırlıklı proteinlerin (OMAP, ~ 43000 Da) ve düşük moleküler ağırlıklı proteinlerin (DMAP, ~ 6500 Da) bulunduğu fraksiyonlarda üç adet pik belirlenmiştir. Metal etkileşimlerinin bu pikler üzerinde olan etkisinin metallerin tek olarak etkilerine göre farklı olduğu gözlenmiştir. Kadmiyumun YMAP'lerin düzeyini azalttığı, OMAP ve DMAP'lerin ise arttırdığı, bakırın ise bunun tam tersi olarak YMAP'lerin düzeyini arttırdığı, OMAP ve DMAP'lerin ise azalttığı, çinkonun ise herhangi bir değişiklik meydana getirmediği gözlenmiştir. Ayrıca karaciğerdeki total metal ve total protein düzeyleri metal etkileşimi ile beraber değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EFFECTS of INTERACTIONS of CADMIUM, COPPER and ZINC on METAL ACCUMULATION in the LIVER of Oreochromis niloticus and THEIR EFFECTS on the SYNTHESIS of METALLOTHIONEIN-LIKE PROTEINS Kalender ERO?LU DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mustafa CANLI Year: 2002, Page: 86 Jury: Prof. Dr. Mustafa CANLI : Prof. Dr. Seyhan TÜKEL : Assist. Prof. Dr. Mehmet SULANÇ Freshwater fish Oreochromis niloticus were exposed individually and mixtures of 1 ppm concentrstions of cadmium, copper and zinc for 14 days. Homogenates of liver tissue from these experiments were run on a column packed with Sephadex G-75 to obtain eluates for analysis of metallothionein-like proteins, sulphydryl groups and metal concentrations in different fractions. Total metal and protein concentrations were also measured in liver tissues. Three protein peaks were found at 254 nm and 280 nm in all eluates obtained from different experimental conditions and their molecular weights were found to be more than 80000 Da (HMWP) in first peak, -43000 Da (MMWP) in second peak and -6500 Da (LMWP) in third peak. Sulphydryl groups were found only in the HMWP and LMWP fractios. The effects of metal mixtures were found to influence gel filtration profiles of the eluates. Cadmium reduced HMWP levels while it increased OMWP and LMWP. Contrarily, copper increased HMWP levels while it reduced OMWP and LMWP levels. Zinc, however, did not play an important role on the gel filtration profile of liver tissue. Total metal and total protein concentrations were also found to be altered by the exposure conditions of the metals.