Cam sanayii soğutma suyunun arıtılmasının araştırılması
Investigation of the treatment of the cooling water in the glass industry
  1. Tez No: 119879
  2. Yazar: VOLKAN İHSAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKTAY BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Cooling water, ultrafiltration and flocculation
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Trakya Cam Sanayi, Tarsus-Mersin Fabrikası Soğutma suyu sistemindeki suyun borularda meydana getirdiği korozyonun giderilmesine çalışılmıştır. Bunun için soğutma suyundan su örnekleri alındı ve testler yapıldı. İlk metotta değişik tip ve molekül ağırlığında flokülantlar denenerek su örneği flokülasyona tabi tutulmuştur. Sonuçta sadece ultrafiltrasyon kullanılarak yapılan deneylerde soğutma suyundaki mikroorganizmaların %71'i giderilmiştir. Daha sonra Magnafloc-1011 kullanılarak yapılan flokülasyon deneylerinde ise soğutma suyundaki mikroorganizmaların ise %63'ü giderilmiştir. Son olarak flokülasyon+ultrafıltrasyon işlemi birlikte uygulandığında soğutma suyundaki mikroorganizmaların %82' sinin giderimi gerçekleştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Soğutma suyu, ultrafiltrasyon ve flokülasyon
Özet (Çeviri)
In this study, the treatment of the cooling water was investigated in order to prevent corosion in the pipes of the water system in Trakya Cam Industry, Tarsus-Mersin Factory. For this, water samples were taken from the cooling water and a test work was applied. The fisrt method conducted was flocculation and some flocculants having different type and molecular weight were used. The results show that, using only ultrafiltration %71 of the microorganizms were removed from the cooling water. Later, using Magnafloc-1011 in the flocculation tests %63 of the microorganizms were removed from the cooling water. Finally, flocculation-ultrafiltration experiments were carried out and the results show that %83 of the microorganizms could be removed from the cooling water.