Investigation of the interstellar h-alpha line
Yıldızlararası h-alfa çizgisinin incelenmesi
  1. Tez No: 119878
  2. Yazar: MELTEM AKYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biber {Capsicum annuum L.j. tuz zararı, tuza tolerans, K/Na oranı, antioksidatif enzimler, Pepper {Capsicum annuum L.), salinity stress, K/Na ratio, antioxidative enzymes II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
öz DOKTORA TEZİ BİBERDE TUZA DAYANIKLILIĞIN FİZYOLOJİK KARAKTERİZASYONU VE KALITIMI HAKAN AKTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI I. Danışman: Prof. Dr. Kazım ABAK II. Danışman: Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK Yıl: 2002. Sayfa: 105 Jüri. : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK Prof. Dr. M. Rifat DERİCİ Prof. Dr Şebnem ELLİALTIOĞLU Yrd.Doc.dr. H. Yıldız DAŞGAN Bu çalışmada, 102 farklı biber genotipinin tuzluluğa dayanımı su kültürü ve torf ortamında test edilmiştir. Bitkiler 6-7 gerçek yapraklı aşamaya gelince farklı tuz konsantrasyonuna maruz bırakılarak, (0. 50, 100, 150 raM NaCl) tuza karşı dayanıklılığı belirlenmiştir. Denemelerde özellikle yeşil aksamda ortaya çıkan toksisite (0-5 skalası) ile yeşil ve kök aksamımın K/Na oranlarına göre genotipler sınıflandırılmıştır. Deneme sonunda biri duyarlı {Capsicum annuum türünün Pazarcık-3 genotipi), diğeri tolerant (C. annuum var. cerasiforme) iki biber genotipi seçilmiştir. Bu çalışmada NaCl stresine toleranslıkta rol oynayan antioksidatif enzimler ölçülmüştür. Sonuçta süperoksit dismutaz, askorbat peroksidaz ve gulutatiyon reduktaz aktivitelerinin NaCl tuzluluğuna toleransta bir ilişkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte NaCLden kaynaklanan yapraklardaki toksisite semptomlarının yapraklardaki Na ve K/Na konsantrasyonları ile yakından ilişkili olduğu saptanmıştır. Dayanıklı ve duyarlı genotiplerin melezlenmesiyle elde edilen Fi, F2 ve BCı generasyonlarında bitkilerin K/Na oranın kalıtımı incelenmiş, bu özelliğin kalıtımının tek gen tarafından kontrol edilebileceğini gösteren sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS SELECTION AND PHYSIOLOGICAL CHARACTERIZATION OF PEPPER FOR RESISTANCE TO SALINITY STRESS HAKAN AKTAŞ DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA lstSupervisor : Prof. Dr. Kazım AB AK 2ndSupervisor : Prof. Dr. Ismail ÇAKMAK Year: 2002, Pages: 105 Jury : Prof. Dr. Kazım ABAK Prof. Dr. Ismail ÇAKMAK Prof. Dr. M. Rifat DERİCİ Prof. Dr Şebnem ELLİALTIO?LU Assoc.Prof.Dr. H. Yıldız DAŞGAN In this study, 102 different pepper accessions were screened for salt tolerance in peat and hydroponic culture. When the seedlings reached at 6-7 true-leaf stage, their tolerance to NaCl were investigated by subjecting them to different salt concentrations (0, 50, 100 and 150 mM NaCl). In the experiments, accessions were classified according to the severity of toxicity symptoms on leaves (scored from 0 to 5) and K/Na ratio in shoot and root. After the screening experments. one (Capsicum annuum cv. Pazarcik-3) susceptible and the other one tolerant (C. var. cerasiforme) genotype was selected. The role of antioxidative enzymes in differential tolerance to NaCl was studied. The results showed that the activities of superoxide dismutase, ascorbate peroxidase, glutathione reductase were not related to diffences in NaCl tolerance. However there was a close relantionship beetween the severin- of NaCl- dependant toxicity symptoms in leaves and leaf concentration of Na or KNa rations in leaves. In Fi, F2 and BC1 progenies, obtained from the cross between tolerant and susceptible parents, inheritance of K/Na ratio characteristic was investigated and the results obtained showed that this characteristic seems to be controlled monogenically.