Çukurova yaz koşullarında deniz diatomu (Chaetoceros calcitrans)'ın dışarı kültürü
Outdoor culture of a marine diatom, (Chaetoceros calcitrans) in the summer conditions of Cukurova
- Tez No: 119880
- Danışmanlar: PROF.DR. OYA IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Chaetoceros calcitrans, dışarı kültürü, Chaetoceros calcitrans, outdoor culture II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
oz YÜKSEKLİSANS TEZİ ÇUKUROVA YAZ KOŞULLARINDA DENİZ DIATOMU (Chaetoceros calcitrans)ın DIŞARI KÜLTÜRÜ YADİGAR ÖRNEK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Oya IŞIK Yıl : 2002, Sayfa : 27 Jüri: Doç. Dr. Oya IŞIK Doç. Tamer KAYAALP Yrd. Doç. Dr. Sevim POLAT Çukurova yaz koşullarında, açık sistemde dışarı kültürünün yapılabilirliğini araştırmak üzere yürütülen bu çalışmada, yüksek su sıcaklıklarını terciheden ve özellikle kabuklu canlıların ve midyelerin beslenmesinde yaygın olarak kullanılan mikroalg Chaetoceros calcitrans, 25 litrelik kültür kaplarında ortalama 32.3±0.69°C su sıcaklığında üretilmiştir. C. calcitrans 'm 12 günlük kesikli kültür döneminde ulaşılan en yüksek hücre yoğunlukları A, B, C, D ve E kültür kapları için sırasıyla 570, 604, 579, 583 ve 585x1 04 hücre/ml olarak belirlenmiş ve büyüme hızları kA=0.267±0.08, kB=0.321±0.11, kc=0.271±0.07, kD=0.286±0.06, kE=0.284+0.08 olarak hesaplanmıştır. Açık sistem ile dışarı kültürünün olumsuzluklarından biri olan buharlaşma ile kaybedilen su miktarı, kesikli kültür dönemi için %56 bulunmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında, logaritmik evrenin bitiminden itibaren taze besi ortamı eklenerek ve hücre sayısında yeniden artış sağlanmıştır. Deneme süresince kültürlerde herhangi bir bulaşma gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS OUTDOOR CULTURE OF A MARINE DIATOM, {Chaetoceros calcitrans) in the SUMMER CONDITIONS of ÇUKUROVA. YADİGAR ÖRNEK FACULTY OF FISHERIES INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doc.Dr.Oya IŞIK Year : 2002, Pages: 27 Jury: Doç. Dr. Oya IŞIK Doç. Dr. Tamer KAYAALP Yrd. Doç. Dr. Sevim POLAT The study was carried out to determine the possibility of the outdoor culture of microalgae Chaetoceros calcitrans which prefer the high water temperatures and are used for the bivalve and crustaceans as a living food. In this study, C. calcitrans was cultured in the 25 liters of culture vessels and at the average of 32.3±0.69°C water temperature. The highest cell densities obtained at the end of the 12 days of batch culture are 570, 604, 579, 583 ve 585x1 04 cell/ml for A, B, C, D and E vessels, respectively. The growth rates were found as kA=0.267±0.08, kB=0.321±0.11, kc=0.27 1+0.07, kD=0.286±0.06, k^0.284±0.08. The amount of the lost water due to the evaporation which is one of the disadvantages of outdoor culture in open systems was found 56% for the batch culture period. At the second period of the study, fresh medium was added to the cultures after ending of the batch system and it was reported that increasing of the cell number again. It wasn't determine contamination during the study.