The Effect of welding and design parameters on the quality of the resistance spot welding (RSW) joints
Direnç nokta kaynaklı birleşimlerde kaynak ve dizayn parametrelerinin kaynak kalitesine etkileri
  1. Tez No: 119886
  2. Yazar: UĞUR EŞME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Direnç Nokta Kaynağı, Temas Direnci, Kuvvet, Akım, Elektrot II, Resistance Spot Welding, Contact Resistance, Force, Current, Electrode
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DİRENÇ NOKTA KAYNAKLI BİRLEŞİMLERDE KAYNAK VE DİZAYN PARAMETRELERİNİN KAYNAK KALİTESİNE ETKİLERİ UĞUR EŞME ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALT Danışman : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Yıl: 2002, Sayfa: 107 Jüri : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU : Doç. Dr. Necdet GEREN : Yrd. Doç. Dr. Ali KOKANGÜL Mühendislik spektrumu kapsamında kaynak, tamamlayıcı parçalar, montaj işlemi ve makine parçaları üretiminde kullanılan temel bir işlemdir. Elektrik direnç kaynağı; perçin, vida, lehim veya prinç lehimleme uygulanması bakımından en sık kullanılan ve en iyi bilinen bir kaynak metodudur. Direnç nokta kaynağının proses kontrolü bir çok kaynak değişkenini beraberinde içine alır. Bunlar; temas direnci, kaynak akımı, elektrot kuvveti, elektrot çapı, kaynak zamanı, sıkıştırma zamanı ve tutma zamanıdır. Başarılı direnç kaynağı iyi bir proses kontrolü beraberinde sıkı malzeme kontrolünü gerektirir. Bu çalışmada direnç nokta kaynağı ile kaynatılmış (SAE 1010 çelik sac) bağlantılarda, kaynak parametrelerinin (temas direnci, kaynak akımı, elektrot kuvveti, elektrot çapı, kaynak zamanı, sıkıştırma zamanı ve tutma zamanı gibi), çekme makaslama mukavemeti ve sertlik üzerine etkileri araştırlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF WELDING AND DESIGN PARAMETERS ON THE QUALITY OF THE RESISTANCE SPOT WELDING (RSW) JOINTS UGUREŞME DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Melih B AYRAMO?LU Year: 2002, Pages: 107 Jury : Assoc. Prof. Dr. Melih BAYRAMO?LU : Assoc. Prof. Dr. Necdet GEREN : Assist. Prof. Dr. Ali KOKANGÜL Across the engineering spectrum, welding is an essential process in the manufacturing of components, assemblies or complete machines. Resistance spot welding is the best known and most frequently used method welding process, as it can be applied in place of the use of rivets, screws, soldering, and brazing. There are many welding variables included in the process control of resistance spot welding. These are contact resistance, weld current, electrode force, electrode diameter, weld time, squeeze time, and hold time. Successful resistance welding requires good process control in combination with strict material control. In this study, the influence of welding parameters, (such as contact resistance, electrode force, current, electrode diameter, welding time, squeeze time, hold time) on the tensile-shear strength and microhardness of resistance spot welded (SAE 1010 Steel) joints were analyzed.