Berke barajı (Osmaniye) göl alanı civarının jeolojisi
Geological investigation of Berke damsite (Osmaniye) and its surroundings
- Tez No: 119887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Berke Barajı, Düziçi - Osmaniye, Tektonik ve stratigrafi, Berke-Mühendislik Yapıları, Kemerkaya Fayı
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BERKE BARAJI (OSMANİYE) GOL ALANI CİVARININ JEOLOJİSİ İsa BOĞA Çl JKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman Doç, Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yıl: 2001, Sayfa: 56 Jüri Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Erol ÖZER İnceleme alanı Osmaniye ili, Düziçi ilçesi'nin kuzey kesimlerinde yer almaktadır. Bu inceleme ile Berke Barajı göl alanı ve yakın civarının jeolojik incelemesi yapılmıştır. 1/25.000 ölçekli Gaziantep N36 b2 paftasının Güneydoğusu ile Gaziantep N36 b3 paftasının Kuzeydoğusunda bulunan çalışma bölgesinde yüzeyleyen kaya birimleri ile bölgedeki tektonik yapılar 1/12.500 ölçekli jeoloji haritası üzerine işlenmiştir. Ayrıca hazırlanan jeolojik haritadan yararlanarak bölgenin jeolojik enine kesitleri de çıkartılmış olup bölge belirlenmiştir. Baraj alanı civarındaki mühendislik projesi çalışmaları harita üzerine aktarılarak 1/12.500 ölçekli mühendislik yapılarını gösterir bir harita yapılmıştır. Eklem ve tabaka ölçümlerine ait verilerle eklem ve tabakalanma kontur diyagramları çizilmiş ve bölgede en büyük kompresif deformasyon yönünün KD-GB yönünde geliştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS GEOLOGICAL INVESTIGATION OF BERKE DAMSLTE (OSMANİYE) AND ITS SURROUNDINGS Isa BOGA DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Year: 2001, Pages:56 Jury Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Assoc. Prof. Dr. Erol ÖZER The investigated area is in the northern part of Diiziçi village of Osmaniye. The geological investigation was carried out around Berke Dam and its near surroundings. The formations cropping out in the study area and the structural data, which take place in the 1/25.000 scaled Gaziantep N36 h2 and N36 b3 topographical maps, were plotted onto the 1/12.500 scaled geological map. Also, geological cross sections of the studied area have been prepared. Moreover, 1/12.500 scaled a map showing engineering properties of the damsite and its near surroundings have been done. The conclusion arrised from the contour diagrams, that mainly joints and bedding planes were used for data base, shows that the major compressive deformation trend is NE-SW direction in the area. Key Hwrfs.'Berke Dam, Düziçi-Osmaniye, Tectonic and Stratigraphy, Berke- Engineering Structures, Kemerkaya Fault.