Yeraltında termal enerji depolama tekniklerinde belirleyici koşulların incelenmesi
Investigation of boundary conditions in underground thermal energy storage techniques
- Tez No: 119890
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞAZİYE BOZDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: yeraltında termal enerji depolama, akiferde termal enerjidepolama, yeraltı kanallarında termal enerji depolaması, jeolojik ve hidrojeolojik parametreler, undergroud thermal energy storage, aquifer thermal energy storage, borehole thermal energy storage, geological and hydrogeological parameters II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ YERALTINDA TERMAL ENERJİ DEPOLAMA TEKNİKLERİNDE BELİRLEYİCİ KOŞULLARIN İNCELENMESİ Bekir TURGUT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Şaziye BOZDAĞ Yıl : 2002, Sayfa:89 Jüri : Doç. Dr. Şaziye BOZDAĞ : Doç. Dr. Hasan ÇETİN : Prof. Dr. Halime PAKSOY Bu çalışmanın amacı, yeraltında termal enerji depolaması (UTES) teknikleri arasında ekonomik ve teknolojik uygulanabilirlik bakımından en ideal olan, akiferde termal enerji depolaması (ATEŞ) ve yeraltı kanallarında termal enerji depolamasında (BTES) belirleyici koşulların ortaya konmasıdır. Söz konusu bu iki teknikte, termal enerjinin depolama alanı yeraltı olduğundan, hedef bölgenin jeolojik ve hidrojeolojik özellikleri önem kazanmaktadır. Bu nedenle UTES tekniklerinde yöntem ve kapasite belirlenmesi, belirlenen yöntemin güvenli ve ekonomik olarak tasarlanıp uygulanabilmesi, detaylı bir jeolojik ve hidrojeolojik araştırma gerektirmektedir. Bu amaçla bahsi geçen iki parametrenin detayları ile ortaya konmasına yönelik 2 adet inceleme alanı seçilmiş ve bu alanlarda açılan araştırma kuyuları aracılığı ile her iki yöntem için gerekli olan jeolojik ve hidrojeolojik bulgular ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF BOUNDARY CONDITIONS IN UNDERGROUND THERMAL ENERGY STORAGE TECHNIQUES Bekir TURGUT ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF GEOLOGY ENGINEERING Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Şaziye BOZDAG Year : 2002, Page: 89 Jury : Assoc. Prof. Dr. Şaziye BOZDA? : Assoc. Prof. Dr. Hasan ÇETİN : Prof. Dr. Halime PAKSOY The aim of this study is to find out boundary conditions in aquifer thermal energy storage (ATES) and borehole thermal energy storage (BTES) systems, which is the most feasible, both economically and technically the underground thermal energy storage (UTES) techniques. In ATES and BTES techniques, underground is used as a storage medium; therefore geological and hydrogeological parameters of the target area play an important role. A extensive geological and hydrogeological research is essential in order to select the type and the capacity of UTES techniques for a successful design, economic and appropriate application and also security of the projects. For this purpose, two research areas were selected and two different exploratory wells were drilled in order to investigate the geological and hydrogeological parameters in detail.