Designing of an air-conditioning system with ice storage
Buz depolamalı bir iklimlendirme sisteminin tasarımı
  1. Tez No: 119889
  2. Yazar: HASAN SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termal Enerji Depolama, İklimlendirme Sistemi, Tam Depolamalı İşletme Sistemi, Buz Depolama, Buz Tankı II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ BUZ DEPOLAMI BİR İKLİMLENDİRME SİSTEMİNİN TASARIMI Hasan SERIN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Yıl: 2001, Sayfa: 98 Jüri : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ : Doç. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Prof. Dr. R. Tuğrul OĞULATA Bu çalışmada, Termal enerji depolama teknolojisinin, ısıtma ve soğutma için gerekli elektrik enerjisi ihtiyacını elektriğin ucuz olduğu gece saatlerine aktarabilme özelliğinden yararlanmak amacıyla uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bunun için tam depolamalı işletme sistemine dayalı buz depolamalı bir iklimlendirme sisteminin Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Laboratuarlarındaki bir model odanın soğutulması, ısıtılması ve ayrıca soğutma yükünü karşılayacak soğunun depolanabilmesi için bir buz tankı tasarımı yapılmış ve Çukurova Üniversitesi Makine Mühendisliği Laboratuarlarında imal edilip, buz depolamalı iklimlendirme sistemi kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DESIGNING OF AN AIR-CONDITIONING SYSTEM WITH ICE-STORAGE Hasan SERIN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ Year: 2002, Pages: 98 Jury : Prof. Dr. Tuncay YILMAZ : Assoc. Prof. Dr. Orhan BÜYÜKALACA : Prof. Dr. R. Tuğrul O?ULATA In this study, the usability and applicability of thermal storage technologies which allow to reduce electricity costs by shifting electrical heating and cooling demands to periods when electricity prices are lower were investigated. An air- conditioning system with ice storage under full storage operating strategy was designed and constructed to cool a model room in the Laboratory of Mechanical Engineering Department of Çukurova University. For cooling needs of the room, an ice storage tank is designed and constructed in the Laboratory of Mechanical Engineering Department. Key Words : Thermal Storage, Air-Conditioning System, Full Storage Operating Strategy, Ice Storage, and Ice Tank