Elyaf, iplik, kumaş ve test parametrelerinin boncuklanma (pilling) problemi üzerine etkilerinin araştırılması
An Investigation of the effect of fiber, yarn, fabric and test parameters on pilling problem
  1. Tez No: 119894
  2. Yazar: OCHİRAİKHAN ERDENE OCHİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZEN TANSI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Boncuklanma, Islak Halde Boncuklanma, Elastomerik Elyaf. III, Pilling, Pilling in Wet State, Elastomeric Fibre. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ELYAF, İPLİK, KUMAŞ ve TEST PARAMETRELERİNİN BONCUKLANMA (PILLING) PROBLEMİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Ochirsaikhan ERDENE-OCHIR Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Fatma GÖKTEPE Yık2002, Sayfa 122 Jüri : Doç.Dr. Fatma GÖKTEPE Yrd.Doç.Dr. Nihat ÇELİK Yrd.Doc.Dr. Oya YÜREĞİR Bu çalışmada ağırlıklı olarak Polyester/Viskon karışımı kumaşlar olmak üzere dokuma kumaşlarda boncuklanmaya etki eden faktörler incelenmiştir. Bu amaçla, değişik parametrelere sahip 12 adet ham ve mamul kumaş çiftleri, ICI Boncuklanma Kutusu, Tambur ve Martindale Boncuklanma Test Cihazları olmak üzere 3 farklı boncuklanma test cihazında toplam 84 adet teste tabi tutulmuş ve elde edilen sonuçlar, birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın başında elyaf karışım oranı, iplik numarası, iplik bükümü ve örgü tipinin kumaşların boncuklanma davranışı üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Ardından genel iplik ve kumaş parametreleri dışında elastomerik elyaf ve ıslaklığın etkileri araştırılmıştır. Ayrıca uygulanan test metodunun, test sonuçları üzerindeki etkileri, incelenmiştir. Polyester/Viskon karışımlı mamul kumaşlarda yapılan test sonucu polyester oranındaki %25'lik bir değişikliğinin boncuklanma üzerine bir etkisi olmadığım göstermiştir. İplik inceldikçe ve büküm azaldıkça boncuklanma artmaktadır. Örgü tipinin yapısında atkı ve çözgü atlaması arttıkça kumaşın boncuklanma eğilimi artmaktadır. Testler sonucunda elastomerik elyafın boncuklanma üzerinde olumlu ya da olumsuz etkisine dair net bir sonuç elde edilememiştir. Islak durumda kumaşların boncuklanması, içerdikleri elyafın ıslak haldeki mukavemetleri ile ilişkili olarak artabilir veya azalabilir. Boncuklanma test metotlarının karşılaştırması, bunların değişik faktörlere karşı farklı hassasiyetlere sahip olduklarım ve güvenilir bir sonuç için Martindale yanında, Kutu (ICI-Box) veya Tambur (Drum) test cihazlarından birinin de kullanılması gerektiğini göstermektedir. Ham ve mamul kumaşlara ait sonuçların mukayesesinden, boya-terbiye işlemlerinin genelde boncuklanma eğilimini azalttığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AN INVESTIGATION of THE EFFECT of FIBER, YARN, FABRIC and TEST PARAMETERS on PILLING PROBLEM Ochirsaikhan ERDENE-OCHIR Department of Textile Engineering Institute of Natural and Applied Sciences University of Çukurova Supervisor: Prof. Dr. Fatma GÖKTEPE Year: 2002, Pages 122 Jury: Prof. Dr. Fatma GÖKTEPE Ass. Prof. Dr. Nihat ÇELİK Ass. Prof. Dr. Oya YÜRE?İR In this study, factors affecting pilling performance of woven fabrics, mainly PES/Viscose blended, were investigated. For this purpose, 12 different types of fabrics both in gray and finished states were tested 84 times by using ICI Pilling, Drum and Martindale Pilling Testers and the results were compared. The effects of blend ratio, yarn lineer density, yarn twist and fabric construction on pilling were investigated. Also, the effect of elastomeric fibre and dampness on pilling behaviour of woven fabrics was discussed. For the finished fabrics; an increase in polyester ratio of PES/Viscose fabrics by %25 did not affect their pilling behaviour. On the other hand, decrease in yarn linear density and twist level caused an increase on the billing tendency. The results showed that there was not any dear relationship between elastomeric fibre content and pilling performance. The pilling behaviour of wet fabrics depends on their constituent fibre tenacity in wet state. The comparison of test methods showed that the different methods have different sensitivity against different factors. Therefore it is recommended to use at least two different type of testers to obtain reliable results. These testers might be Martindale and ICI Box or Drum since the last two give similar results. The comparison of the finished and gray fabrics' pilling showed that dyeing and finishing processes have generally a decreasing effect on the pilling. Finally, no relationship could be found between pilling performance and fabric thickness and weight.