Çukurova koşullarında muhabbet çiçeği (Reseda iuteolo L. )'nin kültürü, verimi ve boyarmadde potansiyeli üzerine araştırmalar
The Research's on culture, yield and potential of dye matter of weld mignonette under the Çukurova condition's
- Tez No: 119893
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZEN TANSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Muhabbet çiçeği (Reseda luteola L.), Ekim sıklığı Bitkisel Boya, Weld mignonette {Reseda luteola L.), Plant density, Plants dye II 1 ^ » "-«J.' **.« J. **
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA MUHABBET ÇIÇEGI (Reseda luteola Lj'NIN KÜLTÜRÜ, VERİMİ VE BOYARMADDE POTANSİYELİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR AYTEN DOLANÇAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Sezen TANSI Yıl : 2002, Sayfa : 62 Jüri : Prof. Dr. Sezen TANSI Prof. Dr. Halis ARIOĞLU Yrd. Doç. Dr. Şengül KARAMAN Bu çalışma muhabbet çiçeğinin Çukurova koşullarında kültüre alınması ve boyama özelliklerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Bitki yoğunluğu arttıkça, dal sayısı taze herba verimi,taze yaprak verimi, başak verimi ve tohum verimi artmıştır. Muhabbet çiçeği Çukurova koşullarında başarılı bir şekilde yetiştirilmiştir. Ayrıca yün ve pamuk iplikler muhabbet çiçeği bitkisi ve farklı mordanlarla birlikte boyanmış ve sarı, açık yeşil, kahverengi renkler elde edilmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS THE RESEARCH'S ON CULTURE, YIELD AND POTENTIAL OF DYE MATTER OF WELD MIGNONETTE UNDER THE ÇUKUROVA CONDITION'S AYTEN DOLANÇ AY DEPERTMANT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof. Dr. Sezen TANSI Year : 2002, Sayfa : 62 Jury : Prof. Dr. Sezen TANSI Prof. Dr. Halis ARIO?LU Assoc. Prof. Dr. Şengül KARAMAN This study was conducted to cultivate Weld mignonette under Çukurova conditions, and to determine the its dying properties. It has been determined that the increasing plant density increased the stem number,fresh herb yield,fresh leaf yield, spike yield and seed yield. It can be stated that weld could be succesfully grown under the Çukurova conditions. Also, fibers of cotton and wool were dyed with different mordans by Weld mignonette, yellow, light greenish, brownish colors were obtained.