Türkiye'de değişik firmalar tarafından üretilen bazı patates ve mısır cipslerinin kimyasal, fiziksel ve duyusal özellikler yönünden karşılaştırılması ve standartlara uygunluğunun incelenmesi
Determination of physical, chemical and sensory characteristics of commercial potato and corn chips and suitability to the Turkish standarts
- Tez No: 119895
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİDE YAĞMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cips, patates, mısır, besin bileşimi. IV, Chips, Potato, Corn, Nutrient Content. V
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE DEĞİŞİK FİRMALAR TARAFINDAN ÜRETİLEN BAZI PATATES VE MISIR CİPSLERİNİN KİMYASAL, FİZİKSEL VE DUYUSAL ÖZELLİKLER YÖNÜNDEN KARŞILAŞTIRILMASI VE STANDARTLARA UYGUNLUKLARININ İNCELENMESİ Özay UZUN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman :Prof.Dr.Cahide YAĞMUR Yıl: 2002 Sayfa:73 Jüri :Prof.Dr.Cahide YAĞMUR Prof.Dr.Hasan FENERCİOĞLU : Yrd.Doç.Dr.Mustafa DİDİN Bu çalışmada Türkiye'de piyasada tüketime sunulan ve üç değişik firma tarafından üretilen 12 patates cipsi ve 6 mısır cipsi örneği olmak üzere toplam 18 cips örneği kullanılmıştır. Araştırmada;patates ve mısır cips çeşitlerinin kimyasal,fiziksel ve bazı duyusal özellikler yönünden standartlara uygunluklarının, firma ürünleri arasındaki farklılıkların ve benzer çeşit ürünlerin firmalar arası farklılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Cips örneklerinin rutubet, kül, protein, yağ, karbonhidrat, enerji, tuz, kusurlu cips, kırılmış cips, görünüş, tat ve renk yönünden değerlendirmeleri yapılmıştır.Değişik firmaların patates cips çeşitlerinin % ortalama olarak rutubet oram, 2.94+1. 17; kül oram, 2.85±0.45; protein oram, 8.14±0.70; yağ oranı, 38.09+2.65; karbonhidrat oram, 47.9813.32; enerji değeri, 567+11.49; kuru maddede tuz oram, 3.95±0.88;kırılmış cips oranı, 25.17+15.41 ve kusurlu cips oram, 28.99+9.83 bulunmuştur.(l0-l) skalasına göre görünüş değerleri, 9-4.1; tat-koku değerleri, 9.4-4.5; (1-9) Avrupa Patates Araştırmaları Birliği (EAPR) renk skalasına göre renk değerleri, 5-9 aralığında belirlenmiştir.Mısır cipslerinde % ortalama rutubet oranı, 2.07+0.41; kül oram, 2.46+0.19; protein oranı, 8.40+0.44; yağ oranı, 27.61+2.12; karbonhidrat oram, 59.46+2.04; enerji değeri, 520+16.40; tuz oranı, 2.32+0.41; kırılmış cips oram, 20.73110.27; kusurlu cips oranı, 19.17+7.92 bulunmuştur.(l0-l) skalasına göre görünüş değerleri, 9.4-6.4; tat-koku değerleri, 9.9-6.6 aralığında belirlenmiştir.Bu sonuçlara göre patates cipslerinde Türk Standartlarında belirtilen sınırları rutubet yönünden 4 (%33.3), yağ yönünden 2 (%16.6), kırılmış cips yönünden 10 (% 83.3), tuz ve kusurlu cips yönünden tüm çeşitlerin; mısır cipslerinde, tuz; kırılmış ve kusurlu cips yönünden tüm çeşitlerin aştıkları belirlenmiştir.Yapılan varyans analiz sonuçlarına göre patates cipslerinde rutubet, protein, yağ ve karbonhidrat içerikleri yönünden (p< 0.01), mısır cipslerinde rutubet, kül, protein, yağ (p< 0.01), enerji (p< 0.05) içerikleri yönünden firmalar arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Patates cipslerinde rutubet ve protein içerikleri yönünden (p< 0.01) ve mısır cipslerinde rutubet (p< 0.01) ve protein (p< 0.05) içerikleri yönünden ürünler arasında önemli farklılıklar bulunmuştur. Patates ve mısır cips çeşitlerinin ortalama rutubet, kül, yağ, karbonhidrat, enerji, tuz ve kusurlu cips oranlan arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur (p< 0.05).Cipslere ait araştırma sonucu elde edilen bulgular ile etiket bilgileri arasında istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur (p< 0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. THESIS DETERMINATION OF PHYSICAL, CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF COMMERCIAL POTATO AND CORN CHIPS AND SUITABILITY TO THE TURKISH STANDARTS Özay UZUN DEPARTMENT OF FOOD ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof.Dr.Cahide YA?MUR Year: 2002 Pages: 73 Jury : Prof.Dr.Cahide YA?MUR : Prof.Dr.Hasan FENERCİO?LU : Yrd.Doç.Dr.Mustafa DİDİN In this study, 18 chips varietes were evaluated which produced by 3 different firms and marketed in Turkey.During all study, potato and corn chips varieties were evaluated by chemical, physical and sensitive analyses; suitability to the Turkish Standarts and comparisons were made between firms and similar varietes. Chips samples were analysed for moisture, ash, protein, fat, carbohydrate, energy, salt, defective and broken chips, appearance, taste-smell and colour values. Among potato chips the average values (%) were, for moisture, 2.94+1.17; ash, 2.85±0.46;protein, 8.14±0.70;fat, 38.09±2.65;carbohydrate, 47.98±3.32; energy value, 567+1 1.49;salt in dry matter, 3.95+0.88; broken chips, 25.17±15.41 and defective chips, 28.99+9.84. According to (10-1) scale, appearance values, 9-4.1; taste-smell values, 9.4-4.5; according to 1-9 European Association Potato Research (EAPR) colour scale, colour values were between 5-9. For corn chips as the % average values for moisture, 2.07+0.41; ash, 2.46+0.19; protein, 8.40±0.44; fat, 27.67+2.12; carbohydrate, 59.46+2.04; energy value, 520+16.40; salt in dry matter, 2.32+0.41; broken chips, 20.73+10.27; defective chips, 19.17+7.92 were obtained. According to (10-1) scale, appearance values of 9.4-6.4 and taste-smell values of 9.9-6.6 were found.According to these results, in potato chips with regard to moisture 4 (%33.3), with regard to fat 2 (%16.6), with regard to broken chips 10 (%83.3), with regard to salt and defective chips for all varietes; in corn chips; with regard to salt, broken and defective chips, all varietes have been above the Turkish Standarts limits. According to variance analyses results, in potato chips, with regard to moisture, protein, fat and carbohydrate contents (p< 0.01), in corn chips; with regard to moisture, ash, protein, oil (p< 0.01), energy (p< 0.05) contents, important differences were found between firms.In potato chips with regard to moisture, protein contents (p< 0.01) and in corn chips, with regard to moisture (p< 0.01) and protein (p< 0.05) contents, important differences were found between products. Between potato and corn chips varieties average moisture, ash, fat, carbohydrate, energy, salt and defective chips values were significantly different. Differences between results of analyses and label informations were also statistically significant.