Peganum harmala L. (üzerlik)'de azot gübrelemesinin tohum verimi, boyar madde ve alkaloit oranı üzerine etkisi
Effect of nitrogen fertilization on the alkaloid, dye stuff content and seeds yield of Peganum harmala L. (Syrian rue)
- Tez No: 119901
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİHA KIRICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Peganum harmala, Üzerlik, Harmal Alkaloitleri, Peganum harmala, Syrian Rue, Harmal Alkaloits. II
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ Peganum harmala L. (ÜZERLIK)T>E AZOT GÜBRELEMESİNİN TOHUM VERİMİ, BOYAR MADDE VE ALKALOİT ORANI ÜZERİNE ETKİSİ Fatma KOSTEKCI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Saliha KIRICI Yıl: 2002, Sayfa: 50 Jüri: Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Prof. Dr. Zülküf KAYA Peganum harmala'da. farklı azot dozlarının tohum verimi, alkaloit ve boyar madde oranlan üzerine etkilerinin araştırıldığı bu çalışma 2000- 2001 ve 2001- 2002 yetiştirme sezonlarında, Adana ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Peganum harmala' da yapılan azot uygulamalarında bitki boyundaki en yüksek değer (59.17 cm) 10 kg azot uygulamasından alınmıştır. Dal sayısı, kapsül sayısı, kapsüldeki tohum sayısı ve bin tane ağırlığı bitkinin yaşma göre değiştiği için azot uygulamalarının etkisi tam olarak belirlenememiştir. En yüksek dal sayısı (169.9 adet/bitki) 5 kg'lik azot uygulamasından, en yüksek kapsül sayısı (2193 adet/bitki) ve kapsüldeki tohum sayısı (54.9 adet/bitki) 10 kg'lik uygulamadan, en yüksek bin tane ağırlığı (2.63 g) azot kullanılmayan uygulamadan alınmıştır. İlk yılda, en yüksek tohum verimi (36.6 kg/da) 5 kg azot kullanılan uygulamadan alınırken, ikinci yıl 10 kg' lık azot uygulamasında dekardan 273.1 kg tohum verimi alınmıştır. En yüksek alkaloit oranı (% 4.80) 10 kg azot uygulamasından, en yüksek sabit yağ oranı (%18.4) 5 kg azot uygulamasından ve en yüksek boyar madde oranı ise % 3.63 ile 5 kg azot kullanılan uygulamadan alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION ON THE ALKALOID, DYE STUFF CONTENT AND SEEDS YIELD OF Peganum harmala L. (SYRIAN RUE) Fatma KÖSTEKCİ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. SALİHA KIRICI Year: 2002, Pages: 50 Jury: Prof. Dr. Saliha KIRICI Prof. Dr. Menşure ÖZGÜVEN Prof. Dr. Zülküf KAYA This study was conducted to determine effect of different nitrogen doses (0, 5, 10 kg/da) on the dye stuff, alkaloid content and seed yield of Peganum harmala in the Adana ecological conditions between 2000 and 2002 years. In this resarch, the highest plant height (59.17 cm) was determined at 10 kg/da nitrogen. The effect of nitrogen on numbers of branches and of capsules, seeds number of capsules, and green herbage were not completely determined because they were varied according to age of plant. The highest number of branch was determined (169.9 number/plant) at the 5 kg nitrogen plot and the highest number of capsule (2193 number/plant) and seed of capsules (54.9 number/plant) were determined at the 10 kg nitrogen treatment. The highest seed weight (2.63 g) was determined by control plot. The highest seed yield by 36.6 kg/da was found at 5 kg/da nitrogen and by 273.1 kg/da at 10 kg nitrogen in the first and second year, respectively. The highest content of alkaloid (4.8 %) was obtained at 10 kg nitrogen. The highest oil content (18.4 %) and dye stuff content (3.63 %) were found at 5 kg /da nitrogen.