Nagidos seramiklerinin mineralojik ve mikromorfolojik özelliklerinin araştırılması
Mineralogy and micromorphology of Nagidos (Bozyazı) ceramics
  1. Tez No: 119902
  2. Yazar: N. İPEK KOBANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERVET YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Nagidos, arkeometri, seramik, Nagidos, Ceramics, Archeometry II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ NAGIDOS SERAMİKLERİNİN MİNERALOJİK VE MIKROMORFOLOJIK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI N.IPEKKOBANER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANA BİLİM DALI Danışman : Prof.Dr. Servet YAMAN Yıl : 2002, Sayfa: 85 Jüri : Prof. Dr. Servet YAMAN : Prof. Dr. Selim KAPUR : Doç.Dr.Alhan SARIYEV Bu tez çalışmasında Nagidos(Bozyazı)güney yamacı s (j) 14 açmalarından alınan seramiklerin mineralojik, mikromorfolojik ve kimyasal yönden tanımlanmaları yapılarak, hammadde kaynaklarının ve teknolojilerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen tüm analiz sonuçlan değerlendirilerek, Nagidos seramiklerinin yapımında, kullanılan hammaddeler saptanmıştır. Klasik dönem seramiklerinin daha üstün teknolojiye sahip olduğu görülmüştür. Araştırma sonuçlan daha önce bir çok kez olduğu üzere arkeolojik çalışmaların, arkeometrik yaklaşımlarla desteklenmesi gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS MINERALOGY AND MICROMORPHOLOGY OF NAGİDOS (BOZYAZI) CERAMICS N.IPEKKOBANER UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLDZD SCIENCES DEPARTMANT OF ARCHAEOMETRY Supervisor : Prof.Dr. Servet YAMAN Year : 2002, Pages; 85 Jury : Prof. Dr. Servet YAMAN : Prof. Dr. Selim KAPUR : Doç. Dr. Alhan SARIYEV Ancient Nagidos ceramics of archaic, classic and hellenistic periods were studied for their mineralogical, micromorphological and chemical properties in order to determine their raw material use and technology. Conventionel typology and x ray diffraction were performed on the ceramic shards collected from the area. Results revealed the probable use of similar raw material sources up to the Hellenistic period with moderate changes.Export ceramics are different in the chemistry of raw materials used.